wielomian
ktoś: Skąd mam wiedzieć, że wyrażenie x4+2x3−4a−4 nigdy się nie zeruje?
6 maj 17:13
Adam: ten wielomian dla odpowiednich a się zeruje
6 maj 17:16
po prostu Michał: co masz na myśli ktośu?
6 maj 17:18
ktoś: Miały być wszędzie "iksy" eh..
x4+2x3−4x−4
6 maj 17:24
Adam: zeruje się
np. dla x=√2
6 maj 17:26
Adam: łatwo to sobie pogrupować by otrzymać rozwiązania
6 maj 17:27
ktoś: Bo można to zmienić na
(x2+x−2)2 + 3x2 , wtedy widać, że jest >= 0, ale do samego zadania gdzie mam sprawdzić kiedy
pewne wyrażenie na które składa się x4+2x3−4a−4 jest równe 0 to nic mi nie pomoże
6 maj 17:27
Adam: tzn. pierwiastki, oczywiście
6 maj 17:27
ktoś: To ja chyba coś pomieszałem
6 maj 17:28
ktoś: (x2+x−2)2+3x2=0
O te wyrażenie mi chodzi. Najwidoczniej coś źle wymnożyłem
6 maj 17:30
Adam: no
(x2+x−2)2+3x2=0
to wyrażenie zeruje się tylko wtedy gdy oba czynniki się zerują, czyli
x2+x−2=0 oraz 3x2=0
czyli brak rozwiązań
6 maj 17:32
ktoś: Okej dzięki. Teraz wszystko jasne
6 maj 17:33