dowody
PrzyszlyMakler: Witam,
trochę nie rozumiem idei prowadzenia dowodów z liczbami a,b gdzie któraś z liczb jest
parametrem, przejdźmy do przykładu.
Udowodnij, że dla liczb dodanich a i b, niewiększych od 1, prawdziwa jest nierówność
f(b) = b
2a − ba
2
b ∊ (0;1>
f(1) = a−a
2
a ∊ (0;1>
dla a = 0
dla a = 1
f(b) = b
2a − ba
2
| | a | |
f( |
| )= .. i trochę nawet nie wiem jak to dalej zrobić, o co chodzi w takim sposobie? jak |
| | 2 | |
się za to zabrać? zawsze można w ten sposób przeprowadizć dowód?=> kiedy nie można?
6 maj 19:28
Omikron:
Jeżeli wiadomo że D=(0,1> udowodnij że dla każdej wartości parametru m z przedziału (0,1>
funkcja f(x)=mx2−m2x przyjmuje wartości niewiększe niż 1/4.
A przy takim poleceniu potrafisz to sobie lepiej wyobrazić?
6 maj 19:35
PrzyszlyMakler: Może i umiem, ale ja nie rozumiem jak to możliwe, że to działa z liczbami a,b XD. No może niby
nie mam rozumieć, tylko wiedzieć, ale chciałbym rozumieć.
ponieważ m>0 ramiona paraboli skierowane ku górze, więc wartość najmniejsza jest w wierzchołku
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(1/2) = |
| m − |
| m2 = − |
| m2 + |
| m <−−− I to trzeba potratkować jako |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
kolejną funkcję i sprawdzić ja na przedziale (0;1>?
f(0) = 0
f(1) = 0
6 maj 19:39
Omikron: Ale Ty szukasz największej wartości. Największa będzie najdalej od wierzchołka
6 maj 19:47
PrzyszlyMakler:

| | 1 | |
należy udowodnić, że funkcja przyjmuje wartości ≤ |
| |
| | 4 | |
załóżmy, że ta funkcja wygląda tak jak narysowałem, to wydaje mi się, że należy obliczyć
wartości dla argumentów 0,1 i wierzchołka, jeżeli wierzhcołek się zawiera w przedziale (0;1>
6 maj 19:53
PrzyszlyMakler: Aha, w sumie to wartosc w wierzcholku mi nie potrzebna, bo na pewno jest ona mniejsza niż dla
argumentów 0 i 1
6 maj 20:00
PrzyszlyMakler: Pomoze ktos dokonczyc? Czy to skonczone bez rozpatrywania wierzchołka?
6 maj 20:37
Omikron:

Można podpierając się rysunkiem zauważyć, że największa wartość będzie w 1.
f(1)=m−m
2=m(1−m)
Czyli rzeczywiście mamy drugą funkcję, którą musimy rozpatrywać: g(m)=m(1−m)
Bo teraz musimy sprawdzić, kiedy ta funkcja będzie przyjmować największą wartość.
a<0, największa wartość w wierzchołku, czyli w 1/2
g(1/2)=1/4, więc największą wartością przyjmowaną przez funkcję f(x) w danym przedziale jest
1/4.
To jest takie trochę nietypowe zadanie na rozwiązywanie w ten sposób, zwykle można łatwo przez
pochodną i ekstrema, a tutaj jest problem z ograniczeniem dziedziny w 1, ale da się mimo
wszystko.
6 maj 20:57
Omikron: Największa wartość w 1, bo z założeń m<1 (a m jest miejscem zerowym), czyli funkcja przekroczy
oś odciętych na lewo od 1.
6 maj 20:59
PrzyszlyMakler: Ok, dzięki, chyba rozumiem, jeszcze poanalizuje. Da się jeszcze poprzez nierownosci miedzy
srednimi i komentarze odnosnie iloczynu i roznicy, ale chcialem sprobowac tym sposobem, bo on
jest bardzo uniwersalny
6 maj 21:53
Omikron: Często da się go zastosować, ale nie zawsze np. jeżeli będą cztery niewiadome lub wysokie
potęgi.
6 maj 22:24