Zamiana liczby zespolonej na postać trygonometryczną
Zbyszek: | | 1 | |
Mam liczbę zespoloną √3/3 − |
| i i mam ją zamienić na postać trygonometryczną. |
| | 3 | |
Liczę więc moduł, który wychodzi
23.Następnie podstawiam do cos i sin.I tu właśnie pojawia
się problem
Przy cos wychodzi (2
√3)/3. Natomiast przy sin
−118.
I za bardzo nie wiem jak ten orzech rozgryźć
6 maj 21:14
Jacek: CzłCzłowiekczłowiekizdulludzi
6 maj 21:15
Leo: cosφ=ReZ/|z| ⇔ReZx1|z| ⇔ cosφ=(√33)(32)=√32
6 maj 22:26
Leo: sinφ=ImZx1|z| ⇔ sinφ=(−13)(32)=−12
6 maj 22:28
Leo: itd ....
6 maj 22:29