matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż układ równań
Przemekk:
10x
2
+ 7xy +y
2
−5 = 0 5x
2
+ 11xy + 2y
2
−1=0 pomoże ktoś z takim układem równań ?
6 maj 00:04
grzest:
⎧
10x
2
+7xy+y
2
=5
⎩
5x
2
+11xy+2y
2
=1
,
⎧
(2x+y)(5x+y)=5
⎩
(5x+y)(x+2y)=1
.
Po podzieleniu stronami:
2x+y
=5,
x+2y
1
y=−
x.
3
Wstawiając y do pierwszego równania, mamy:
9
x
2
=
14
3
3
x
1
=
, x
2
=−
√
14
√
14
1
y=−
x
3
1
1
y
1
=−
, y
2
=
.
√
14
√
14
6 maj 10:39