liczby zespolone
Leo: Wykaż, że jeśli ω jest pierwiastkiem stopnia 2 z liczby z, to również −ω jest pierwiastkiem
stopnia 2 z liczby z.
6 maj 10:48
Saizou :
Jeżeli ω jest pierwiastkiem stopnia dwa, to jest rozwiązaniem równanie
z2−ω2=0 ⇔(z−ω)(z+ω)=0⇔z=ω lub z=−ω
6 maj 10:50
Leo: czemu tak jest ? Skoro √z=ω to z=ω2 i z−ω2=0
6 maj 10:58
Leo: czyli √z=ω √z=−ω
6 maj 11:03
Saizou :
Poprawka

z=
√ω
z
2=ω
z
2−ω=0
(z−
√ω)(z+
√ω)=0
6 maj 11:05
Leo: super, dzięki
6 maj 11:08
Leo: Wykazać, że jeśli z jest pierwiastkiem stopnia n z liczby −1, to z jest pierwiastkiem stopnia
2n z jedności.
zn=−1 czy to można podnosić obustronnie do kwadratu ? jak to się ma w liczbach zespolonych.
wtedy by było z2n=1 i tyle
6 maj 11:14
Leo: z2n=1*
6 maj 11:15
Leo: ktoś coś

?
6 maj 12:24
jc:
zn = −1 ⇒ z2n=( zn)2 = (−1)2=1
6 maj 12:47
Leo: I to jest w pełni "legalne" ? To znaczy czy liczby zespolone możemy podnosić do kwadraty, nie
patrząc czy obie strony są dodatnie itd...?
6 maj 12:48
Leo: bo wiadomo że −12= 12 a 1≠−1
6 maj 12:54
AiO: −12≠12
6 maj 12:56
Leo: (−1)2=12
6 maj 12:59
Leo: Poprawka
6 maj 13:00
AiO: teraz owszsem
6 maj 13:00
Leo: nadal nie dostałem odpowiedzi na moje pytanie
6 maj 13:33