Rownanie
Ret: y`x −y
2−y =0
| | dy | | 1 | |
po lekkiej obróbce wychodzę na całkę ∫ |
| = ∫ |
| dx |
| | y2 +y | | x | |
i tu mam problem z całką po lewej stronie, a pewnie jest banalnie prosta
6 maj 21:14
Adam: mnożysz i z własności wielomianów dostajesz układ równań
6 maj 21:15
Ret: ok dostaję lny − ln y+1 = ln x // do e
y−y−1 =xC
6 maj 21:21
Adam: ln|y|−ln|y+1|=ln|x|
druga sprawa, czy potęgujesz w ten sposób?
(2+2)2=22+22=8?
bo właśnie tak zrobiłeś
6 maj 21:24
Ret: nadal nie widzę co tu zrobić żeby y mi nie zniknął
6 maj 21:29
Ret: Dobra, własności logarytmów, tak?
6 maj 21:31
Adam: tak
6 maj 21:32
Ret: Ok, wynik y = Cx/ 1−Cx
6 maj 21:35