układ
Kio: Dany jest układ
11y3−7x3=395
x2+y2=15
Jak obliczyć 2x−y
6 maj 17:01
po prostu Michał: wiadomo cos wiecej o tym ukladzie?
6 maj 17:15
Kio: nie tylko że to układ
6 maj 17:18
po prostu Michał:
moze sprobuj w ten sposob
11y
3 − 7x
3 = 395 −−−−> 7x
3 = 11y
3 − 395
czyli
| | 11y3 − 395 | | 11y3 − 395 | |
x3 = |
| −−−> x = 3√ |
| |
| | 7 | | 7 | |
podstawiamy do drugiego czyli do x
2+y
2 = 15
| | (11y3 − 395)2 | |
3√ |
| + y2 = 15 |
| | 49 | |
| | (11y3 − 395)2 | |
3√ |
| = 15 − y2 /3 |
| | 49 | |
| (11y3 − 395)2 | |
| = 153 − 3*152y2 + 3*15*y4 − y6 |
| 49 | |
6 maj 17:22
Kio: tak trudno?
6 maj 17:25
po prostu Michał: c.d.
| 121y6 − 8690y3 + 156025 | |
| = 3375 − 675y2 + 45y4 − y6 /*49 |
| 49 | |
121y
6 − 8690y
3 + 156025 = 165375 − 33075y
2 + 2025y
4 − 49y
6
200y
6 − 2025y
4 − 8690y
3 + 33075y
2 − 9350 = 0 /:5
40y
6 − 405y
4 − 1738y
3 + 6615y
2 − 1870 = 0
dobra, nie wiem czy jest sens kontynuowac, pewno da sie inaczej...
w jakim temacie to zadanko?
6 maj 17:33
Marcin: Wg mnie bedzie tyle −4−3√2
6 maj 17:35
6 maj 17:40
Marcin: A czy moja odpowiedz jest poprwana?
6 maj 17:41
po prostu Michał: wg tamtego postu, twoja odp. jest jedna z 3 poprawnych, wiec jest duza szansa ze tak,
jak to zrobiles Marcinie?
6 maj 17:42
Adam: po prostu Michał, gentelmen nie zdradza swoich tajemnic
6 maj 17:47
po prostu Michał: 
matematyka, to żadna tajemnica
6 maj 17:50
Adam: ty to powiedziałeś
6 maj 17:56
po prostu Michał:
6 maj 18:00