matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 26.8.2013
Zadania
Odp.
0
user:
Mam blokadę w mózgu. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, rozpisać co z czego się bierze?
1
zdawacz:
(x+2y)
3
+12xy(x+y)−2y(3x+2y)
2
=
14
l:
jak poprawki
0
koala:
WIELOMIANY Niech f ∊ R[x] oraz f(−1) = 3, f(1) = 9, f(2) = 18 oraz wzór drugiego stopnia f(x) = 2x
2
+ 3x
5
Magdamc^2:
Cześć! Mam problem z dwoma zadaniami. Mogli byście pomóc? zad.1) Zbadaj czy podany zbiór z określonym działaniem jest grupą:
7
zdawacz:
−3x
2
>48
1
zdawacz:
rozwiąż nierówność 2/3x
2
+4/3x ≤ 0 ta strzaka pod znakiem wieksze lub równe jest prawie przylepiona tak pod ukosem nieweim czy ma to jakies znaczenie
1
gal anonim:
Helena wpłaciła 2000 zł do banku na dwa lata . Oprocentowanie roczne w tym banku wynosiło 4 z kapitalizacją co kwartał. Po roku bank zamienił oprocentowanie na 6 % z kapitalizacją co pół
3
Ania :
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tego działania, wiem że nie jest ono trudne, ale ciągle wychodzi mi nie taki wynik, jaki mam w odpowiedziach...
1
proszę omom:
Rozwiaz nierownosc: Cosx ≤−
√
2
/2 , gdy x ∊ <0,2π> ; lsinx/2l > 1/2 oow: Rozwiaz nierownosc: Cosx ≤− √2/2 , gdy x ∊ <0,2π> ; lsinx/2l > 1/2 , gdy x ∊ (−2π,2π) Poprosze z rysunkiem
12
wolf:
Wykaż, że funkcja opisana wzorem f(x)=
√
x
−
√
−x
jest jednoczesnie parzysta i nieparzysta
33
zdawacz:
y = 3/4x
2
−1/2x+1/4 to : proszę o dokładne wytłumaczenie
14
gal anonim:
Wyznacz pierwiastki wielomianu (x−3)(x2−6x−4)
1
mich:
zależy od wykładowcy, uczelni... ja np miałem zadania + teoria ustnie.
3
Damian:
w ciągu geometrycznym bn wyraz ósmy jest równy 8, zaś iloraz tego ciągu ma wartość 1/2. Wobec tego ile wynosi a1?
2
oow:
Rozwiaz nierownosc: Cosx ≤−
√
2
/2 , gdy x ∊ <0,2π> ; lsinx/2l > 1/2 , gdy x ∊ (−2π,2π)
5
zdawacz:
Oblicz współrzędne punktów przecięcia wykresów funkcji y=x
2
+2x−3 i y=−x+1
2
Janek:
Całeczka nieoznaczona
3
dan:
suma miejsc zerowych:
6
michał:
Co może być na poprawce jutro z polaka pisemnego? Jaka lektura ?
6
amable:
Boki trojkąta mają długość 25cm, 39cm, 56cm. Oblicz: a) pole trójkąta b) wysokości tego trójkąta
6
mich:
czy to oznacza, że równanie się zgadza?
3
Caitlyn:
Termodynamika : − przemiany gazowe
21
zdawacz:
(x+2y)
3
+12xy(x+y)−2y(3x+2y)
2
0
wolf:
Funkcja f określona w R. Naszkicuj wykres i określ zbiór wartości f(x)=min(2, IxI) 2 dla x∊(−∞,−2>∪<2, +∞)
11
gacuś:
Dana jest funkcja kwadratowa y = −x
2
− x + 3/4 a− oblicz współrzędne wierzchołka paraboli która jest wykresem tej funkcji
2
xyzz:
1. Dla zdarzenia pewnego i niemożliwego prawdziwe jest stwierdzenie: a) ich iloczyn jest zdarzeniem niemożliwym
6
Adam:
Między liczby 1 i 64 wstaw taką liczbę X, aby ciągi 1,x,64 były ciągiem arytmetycznym
9
zadanie:
Dla dowolnej liczby całkowitej dodatniej k, liczba k jest podzielna przez n wtedy i tylko wtedy, gdy liczba k
2
jest podzielna przez n. Czy powyzsze zdanie jest prawdziwe
3
Madzia:
Polecenie brzmi narysuj wykres f od x = |sinx|*cosx
4
elektron:
W tym zadaniu muszę obliczyć pole ograniczone krzywymi. Niestety utknąłem przy rysunku.
9
mat:
Proszę pomoc w równaniu różniczkowym 2y+y'=0
20
michal:
Jak obliczyć takie coś: ((6000 + x% * 6000)+6000) + (((6000 + x% * 6000)+6000) * x%) = 16000
4
budyń:
Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej y=−2x−1 przechodzącej przez punkt (3,2)
2
Marcin:
Znajdź największą wartość parametru z, dla której spełniony jest układ warunków :
3
mat:
Proszę o pomoc w równaniu różniczkowym y'−x=2xy
8
kodofix:
Witam serdecznie
Mam problem z liczeniem granicy w tym zadaniu gdyż logarytmy są moim słabym punktem. Proszę o
5
radek:
Witam, potrzebuję pomocy w zadaniu na studia
http://www.wolframalpha.com/input/?i=u%28x%2Cy%29%3D2x%2F%28G%28%28lnx%29^3-y^3%29%29
4
Agaaa:
co może być jutro na maturze poprawkowej? co sobie trzeba powtórzyć?
3
monia :
a1 =10 a4 = 31 oblicz r
6
zdzisława:
jak takie coś policzyć
2
Magda:
Witam, zrobiłam całkę, ale nie jestem pewna wyniku, patrzyłam w wolframie ale wyszło tam inaczej, mógłby ktoś spojrzeć i wskazać ewentualny błąd?
1
Agaaa:
Trzymajcie za mnie jutro kciuki, mam poprawkę niestety.. już drugi raz mi brakło tylko 1 %. Teraz ucząc się z tej strony o wiele więcej wiem, a więc trzymajcie wszyscy za mnie jutro
2
mat:
Proszę o pomoc w równaniu różniczkowym yy'=1−x
6
elektron:
jak policzyć w tym przykładzie pochodną?
0
cenn:
2(x−2y)
2
+4(3x+2y)(3x−2y)−(4x−y)
2
15
dan:
1
1
1
log
x
3=
, log
3x
3=
=
log
3
x
log
3
3x
1+log
3
x
8
michał:
czy szkoła daje duplikat świadectwa dojrzałości?
4
karina:
Z talii 52 kart wylosowano 4. Oblicz p−podobieństwo, że: a) wśród nich był tylko jeden król i tylko jedna dama
2
elektron:
Proszę o sprawdzenie tego zadania czy dobrze robię? zadanie dotyczy długosci łuku krzywych.
10
kati:
Wiemy, że a1=2, q=5. Ile wynosi S5.
1
joanna:
hej to nie jest zadanie tylko chce dla swojego przypomnienia wiedziec jak to sie robi dokladnie a wiec jak mamy no przyklad1 czyli 4−3/4 i jak to zrobic zeby byl ulamek zwykly jak mam to
2
student1:
Dana jest funkcja f:(0,+∞) przyporządkowująca liczbie x pole koła o promieniu z. a)czy jest ona różnowartościowa?odpowiedź uzasadnij
5
Radipo:
f(x)= −3 (x−7)
2
+1 f(x)= − 2 (x−5) (x+2)
3
kamil369:
Witam! nie wiem jak się zabrać za to zadanie.
z
2
*z
3
Oblicz: a) z
1
*z
2
b)
z
1
10
wiedząc że z
1
=2*(cos
π
8
+i*sin
π
8
), z
2
=cos
π
5
+i*sin
π
5
,
6
seba:
wektor prostopadły do wektora [p, q] ma współrzędne [−q, p]
3
elektron:
Mam zadanie w którym muszę policzyć długość łuku krzywej. Proszę o pomoc i wskazówki.
6
KOMIS:
f(x)= −3 (x−7)
2
+1 f(x)= − 2 (x−5) (x+2)
12
ooolo:
Witam jutro mam poprawkę z matmy, i mam ten problem że ogarniam większość lecz problem mam z funkcją luniową,, bardzo bym prosił od początku o wytłumaczenie tego typu zadan i jaki
2
KOMIS:
{x+2y=6
3
mat:
dy
Proszę Państwa o pomoc w równaniu różniczkowym 2x
2
=y
dx
1
O.:
Zadanie z prawdopodobieństwa
4
A.:
Prawdopodobieństwo
1
A.:
Prawdopodobieństwo
4
A.:
Prawdopodobieństwo
23
mich:
kilka trudnych całek (są to najtrudniejsze przykłady − przynajmniej dla mnie, jakie mam i kompletnie sobie z nimi nie radzę.) proszę o pomoc. Jeśli ktoś umie któryś przykład rozwiązać
1
Karo:
Korzystając ze wzoru Maclaurina uzasadnić nierownosc, że:
x
2
x
3
e
−x
>1−x+
−
dla x>0