podzielnosc
zadanie: Dla dowolnej liczby całkowitej dodatniej k, liczba k jest podzielna przez n wtedy
i tylko wtedy, gdy liczba k2 jest podzielna przez n. Czy powyzsze zdanie jest prawdziwe
dla
a) n=2 ;
b) n=3 ;
c) n=4 ;
d) n=6 ?
Odp.: a) T b) T c) N d) T
dla n=4 nie umiem znalezc przykladu, ze tak nie jest. a jest jakis szybszy sposob na
rozwiazanie tego zadania oprocz szukania przykladow?
26 sie 18:33
xxx:
k=6 n=4
k2=36 dzieli się 4 ale k=6 nie dzieli się przez 4
26 sie 18:41
zadanie: dziekuje
a jest jakis szybszy sposob na rozwiazanie tego zadania oprocz szukania przykladow?
26 sie 19:01
PW: Nie ma. Jeżeli chcesz wykazać, że twierdzenie jest fałszywe (nie działa dla wszystkich liczb
spełniających założenia), to najprostszym sposobem jest pokazanie kontrprzykładu, czyli takich
liczb, dla których twierdzenie jest fałszywe..
26 sie 19:12
zadanie: ok
a w podpunktach a), b), d) jest odpowiedz TAK wiec jak wykazac, ze to twierdzenie jest
prawdziwe dla tych liczb?
26 sie 19:16
PW: Skoro są podane konkretne liczby, to mamy do czynienia ze zdaniem (może być prawdziwe lub
fałszywe). Prawdziwość zdania sprawdzamy po prostu wykonując rachunki.
Zadanie jest sformułowane koślawo (można powiedzieć niefachowo). W pierwszym zdaniu jest podane
brzmienie twierdzenia (fałszywego), a w drugim zdaniu poleca się sprawdzić prawdziwość pewnych
zdań. W sformułowaniu twierdzenia użyty jest kwantyfikator "dla każdego" (dla dowolnej liczby
całkowitej). Koślawe jest polecenie "czy powyższe zdanie jest prawdziwe". Idzie o to, że w
zdaniu będącym wypowiedzią o konkretnych liczbach tego lwantyfikatora już nie ma, więc nie
można mówić "powyższe zdanie".
26 sie 19:34
zadanie: czyli po zrobieniu np. 7 przykladow do kazdego podpunktu i jezeli w kazdym wyjdzie dobrze to
nalezy uznac, ze jest to prawda?
26 sie 19:39
PW: Idziesz ulic\ą i patrzysz:
− pierwszy przechodzień pijany
− drugi przechodzień pijany
....
− siódmy przechodzień pijany.
Wyciągasz wniosek: Cholera, w tym mieście wszyscy są dzisiaj pijani. Poprawny wniosek?
26 sie 19:49
zadanie: raczej nie
26 sie 20:38
zadanie: ?
26 sie 22:02
zadanie: ?
27 sie 09:04
PW: No pewnie że nie.
Przykłady konkretnych liczb, dla których otrzymamy zdanie prawdziwe, nie stanowią dowodu
prawdziwości twierdzenia "w ogóle" (dla wszystkich możliwych liczb).
Natomiast jeden przykład "na nie" (kontrprzykład) stanowi dowód, że twierdzenie zaczynające się
od słów "dla dowolnej liczby" jest nieprawdziwe..
27 sie 11:37
zadanie: ok dziekuje
czyli co z tym NWW? bo ja nie wiem
27 sie 11:51
zadanie: co z tym NWW to nie do tego postu
27 sie 11:59
zadanie: no dobrze ale jak udowodnic, ze dla n=2, 3, 6 jest to prawdziwe bo przeciez jest odpowiedz tak
?
27 sie 12:03
zadanie: na jakiej podstawie jest taka odpowiedz ?
27 sie 12:15
zadanie: ?
27 sie 14:49
Vax: Znajdziemy warunek konieczny i wystarczający na to, żeby zachodziła równoważność n | k ⇔ n |
k
2. Naturalnie implikacja w prawo zawsze zachodzi, więc wystarczy sprawdzić, dla jakich n
działa n | k
2 ⇒ n | k, od razu rzuca się w oczy, że działa to wtedy i tylko wtedy, gdy w
rozkładzie na czynniki pierwsze liczby n żadna liczba pierwsza nie występuje w wykładniku
większym od 1. Istotnie, jeżeli istniałoby jakieś n = p
1a1*...*p
kak, gdzie bez
straty ogólności a
1 ≥ 2, to przyjmując k = p
1[a1/2]*p
2a2*...*p
kak, gdzie
| | a1 | | a1 | |
[ |
| ] jest to sufit z |
| (najmniejsza liczba całkowita nie mniejsza niż |
| | 2 | | 2 | |
| | a1 | |
|
| ) dostajemy sprzeczną implikację n | k2 ⇒ n | k, pozostaje dowieść, że jeżeli w |
| | 2 | |
rozkładzie liczby n na czynniki pierwsze wszystkie liczby pierwsze występują w wykładniku
równym 1 to zachodzi n | k
2 ⇒ n | k, co jest oczywiste. Wystarczy wziąć dowolne pierwsze p |
n i mamy pokazać p | k
2 ⇒ p | k co wynika z jednoznaczności rozkładu na czynniki pierwsze.
Ogólnie w tego typu zadaniach jak się rozłoży liczby na czynniki pierwsze zawsze szybko
dostajemy to co chcemy.
27 sie 17:57
zadanie: dziekuje
czyli n=2=21 zgadza sie
n=3=31 tez pasuje
n=4=22 nie moze byc bo wykladnik tej potegi jest wiekszy od 1 (2>1)
n=6=21*31 rowniez pasuje
czy o to chodzilo?
27 sie 18:08
Vax: Tak.
27 sie 18:18