liczy zespolone( grupa i ciało)
Magdamc^2: Cześć! Mam problem z dwoma zadaniami. Mogli byście pomóc?
zad.1) Zbadaj czy podany zbiór z określonym działaniem jest grupą:
a) (R,o) aob=a+b−3
b) (a,o) A={ f; f(x)=ax+b, a,b∊R, a≠0} (fog)(x)=f(g(x))
zad.2) Zbadaj czy podany zbiór z określonymi dzianiami jest ciałem:
a) (A,+,*) A={1,0,−1}
b) (R,o,▭) aob=a+b+2, a▭b=ab+2a+2b+2
I chciała bym się zapytać czym jest to "o" (kółko) w przykładzie a z zad,1 i w zadaniu 2
przykład b?
I czy mogli byście pomóc mi zrobić te zadania?
Bo mam na kartce wypisaną definicje grupy i ciała ale z definicji nie wiem jak się za to
zabrać.
Bardzo dziękuję za jakąkolwiek pomoc
26 sie 22:12
Janek191:
z.1
a) ( R , o )
a o b = a + b − 3
o jest działaniem wewnętrznym , bo jeżeli a ∊ R ∧ b ∊ R , to a o b = a + b − 3 ∊ R
Czy jest łączne ?
( a o b) o c = a o ( b o c) ?
Mamy
( a o b ) o c = ( a + b − 3) o c = a + b − 3 + c − 3 = a + b + c − 6
a o ( b o c) = a o ( b + c − 3) = a + b + c − 3 − 3 = a + b + c − 6
zatem
( a o b) o c = a o ( b o c)
Działanie o jest łączne.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Element neutralny
a o e = a
a o e = a + e − 3 = a ⇒ e = 3
Element neutralny to 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Element odwrotny do a
a o b = e
czyli
a o b = 3
a o b = a + b − 3 = 3 ⇒ b = 6 − a
Element odwrotny do a to 6 − a
spr. a o ( 6 − a) = a + 6 − a − 3 = 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Dodatkowo zachodzi przemienność a o b = b o a
bo
a o b = a + b − 3 = b + a − 3 = b o a
( R , o ) jest grupą abelową
========================
26 sie 23:00
Magdamc^2: Wielkie dzięki.

Mam tylko dwa pytanka
pierwsze do tego :
( a o b ) o c = ( a + b − 3) o c = a + b − 3 + c − 3 = a + b + c − 6
a o ( b o c) = a o ( b + c − 3) = a + b + c − 3 − 3 = a + b + c − 6
skąd się wzięło a + b − 3 + c − 3 w pierwszym równaniu ?
I czym jest to "o"?
26 sie 23:16
Janek191:
To " o" to jest działanie dwuargumentowe zdefiniowane w taki sposób:
a o b = a + b − 3
Inaczej
o : ( a ; b) −> a + b − 3
26 sie 23:41
Janek191:
(a o b) o c = ( a + b − 3) o c = x o c = x + c − 3 = ( a + b − 3) + c − 3 = a + b + c − 6
gdzie
x = a + b − 3
26 sie 23:45
Janek191:
7 o 5 = 7 + 5 − 3 = 12 − 3 = 9
26 sie 23:47
Magdamc^2: ok już rozumie a jak się bada zadanie 2 z ciałem?
27 sie 10:25