Wyznacz równanie prostej równoległej
budyń: Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej y=−2x−1 przechodzącej przez punkt (3,2)
y=ax+b
y=−2x+b
2=−2*3+b
b=2+(−6)
b=−4
y=2x+4
dobrze ? ^^
26 sie 16:14
Piotr 10: źle b jest wyznaczone
26 sie 16:18
Mila:

k: y=−2x−1 dana prosta
m:
m||k⇔y=−2x+b i (3,2) należy do prostej m ⇔
2=−2*3+b
2+6=b
m: y=−2x+8
26 sie 16:31
dan:
y= a(x−xP)+yP ⇒ y= −2(x−3)+2 ⇒ y= −2x+8
26 sie 22:59
Gustlik: Budyń, nie przerzucaj niewiadomej na lewą stronę, jeżeli masz ją tylko w jednym miejscu po
prawej. Takie "roszady" często generują błędy znakowe. Wygodniej i bezpieczniej jest tak
rozwiązywać takie równania:
2=−2*3+b
2=−6+b
2+6=b
8=b
b=8
Po prostu na końcu zamień strony i ominiesz błędy znakowe.
27 sie 00:58