26 sie 16:04
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
(ln3x)' = 3*ln2x*(ln x)' = 3*ln2x* |
| ... dlatego |
| | x | |
26 sie 16:39
radek: a jeśli można zapytać to jaką metodą liczyc pochodną ln
3x , podstawić pod u=lnx i potem
| | 1 | | 1 | |
pochodna z u3 i wychodzi 3u2 co daje 3 ln2x * |
| a to |
| z czego się bierze? Z |
| | x | | x | |
tego że to tak jakby jakaś funkcja? Z góry dziękuje za odpowiedź
26 sie 18:33
wredulus_pospolitus:
ale ty nie liczysz pochodnej z u3 po 'u' ... czyli po 'x'
dlatego (u3)'x = 3u2*(u'x)
26 sie 18:36
wredulus_pospolitus:
innymi słowy ... 'pochodna wnętrza' się kłania
26 sie 18:36
wredulus_pospolitus:
przykład:
f(x) = x
3
f'
x(x) = 3x
2 * (x'
x) = 3x
2 * 1
g(y) = y
3 ; gdzie y(x) = ln x
| | 1 | | 1 | |
g'x(y(x)) = 3y2*(y'x) = 3y2(ln x)'x = 3y2* |
| = 3ln2x* |
| |
| | x | | x | |
pochodna wnętrza
26 sie 18:38
radek: myślałem, że zrozumiałem, ale pojawiło się podobne zadanie
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28x*G%282y^2-%28log+x%29^4%29
i mam tu problem z tym logarytmem do 4 potęgi
bo przyjmijmy, że g(x) to u
4 i że u(x)= lnx
to wg. schematu powinno być g'
x(u(x))= 4y
3*(ln x)'
x = 4 ln
3x *
1x
,a tymczasem w zadaniu z linka nie ma tego
1x
Byłbym wdzięczny za pomoc w zrozumieniu tego.
27 sie 14:17
radek: o matko, już wiem , nie zauważyłem tego nieszczęsnego "x" przed nawiasem, dzięki za pomoc
27 sie 14:27