Wyznacz pierwiastki wielomianu
gal anonim: Wyznacz pierwiastki wielomianu (x−3)(x2−6x−4)
I ktoś jakby mógł mi krótko opisać o co chodzi w wyznaczaniu pierwiastków, byłabym wdzięczna −
bo na każdej stronie jest inaczej tłumaczone.
26 sie 20:31
bezendu:
z pierwszego nawiasu masz x=3, w drugim musisz policzyć Δ i x
1 i x
2
26 sie 20:32
Garth:
https://matematykaszkolna.pl/strona/119.html
Tu jest dobrze wytlumaczone. Aczkolwiek wydaje mi sie, ze zrodla, z ktorych korzystales/as
najprawdopodobniej tez poprawnie tlumaczyly [to, ze tlumaczyly inaczej, nie implikuje tego, ze
tlumaczyly zle].
26 sie 20:33
dan:
W(x)=0 ⇔ (x−3)*(x2−6x−4)=0 ⇔ x−3=0 v x2−6x−4=0
dokończ ............
26 sie 20:33
gal anonim: okej, ale wychodzi mi √52 z delty
26 sie 20:34
Garth:
Delta w tym przypadku jest rowna 52. Natomiast pierwiastek z delty − owszem, √52.
26 sie 20:36
gal anonim: Czyli mam się nie martwić jeżeli wyjdzie mi taka delta na poprawce? Po prostu mam rozwiązywać
x1 i x2 dalej?
26 sie 20:36
dan:
√Δ= √52= 2√13 to x1=.......... x2=..........
26 sie 20:36
bezendu: √52=2
√13 no i co z tego ?
Trzeba tylko podstawić...
26 sie 20:37
Garth:
Rozwiazanie nie musi byc "ładną" [np. calkowita] liczba.
26 sie 20:38
gal anonim: x1 = −5√13
x2 = 2√13
26 sie 20:41
gal anonim: 
26 sie 20:45
dan:
źle!
| | 6+2√13 | | 2(3+√13) | |
x1= |
| = |
| = 3+√13 |
| | 2 | | 2 | |
x
2=... = 3−
√13
26 sie 20:46
bezendu: bardzo źle
26 sie 20:46
Gustlik: Gal Anonim Nie możesz dodawać czy odejmować wyrażeń w ten sposób:
6+2√13=8√13, bo domyślam się, że Twoje błędy powstały na skutek takiego właśnie liczenia.
To tak jakby do 6 jabłek dodał 2 gruszki i stwierdził, że masz 8 gruszek.
Można dodawać tego typu wyrazenia TYLKO WÓWCZAS, gdy wszędzie występuje ten sam pierwiastek,
np.
6√13+2√13=8√13, natomiast jeżeli gdzieś nie ma tego pierwiastka lub są
pierwiastki z innych liczb, to DODAWAĆ ANI ODEJMOWAĆ NIE MOŻESZ. Musisz zostawić wyrażenie w
postaci sumy/różnicy, np. 6+2√13 i dalej nic już nie możesz z nim zrobić.
Po prostu stosujemy zasady takie jak przy redukcji wyrazów podobnych zawierających niewiadome.
Takie pierwiastki zachowują sie bowiem podobnie jak niewiadome (zmienne), np. 6x+2x=8x, ale
już 6+2x dodać nie możemy, to nie jest równe 8x.
27 sie 01:40