y = 3/4x^2-1/2x+1/4 to : proszę o dokładne wytłumaczenie
zdawacz: y = 3/4x2−1/2x+1/4 to : proszę o dokładne wytłumaczenie
26 sie 20:32
bezendu: A polecenie mamy sobie sami zgadnąć ?
26 sie 20:34
dan:
26 sie 20:34
Garth: @
bezendu − nie, polecenie brzmi: prosze o dokladne wytlumaczenie.
26 sie 20:34
zdawacz: sory wzór w postaci kanonicznej to ?
26 sie 20:37
bezendu:
wzór w postaci kanonicznej to y=a(x−p)
2+q więc wyliczyć p i q i wstawić
26 sie 20:40
zdawacz: mam w zad b= −1/2 czyli do kwadratu to bedzie 1/4 tak ?
26 sie 20:57
asdf: przepisz cale polecenie bo chyba jasnowidz tylko wie o co Ci chodzi
26 sie 20:58
bezendu:
Asdf polecenie napisał
Garth 
@zdawacz tak
26 sie 21:01
zdawacz: wzór w postaci kanonicznej funkcji to y = 3/4x2−1/2x+1/4 ?
26 sie 21:02
zdawacz: nie ma sie co śmiać ja jutro zdaje
26 sie 21:03
bezendu:
oblicz p i q wzory chyba znasz ?
26 sie 21:03
bezendu: Szybko zabrałeś się za naukę
26 sie 21:04
zdawacz: a − 1/2 do pot 2 to 1/ 4 ?
26 sie 21:05
bezendu: napisałem Ci, że tak
26 sie 21:06
zdawacz: większość już umie
delta mi nie wychodzi i nie moge q obliczyć
Δ=1/4 − 4 * 3/4 * 1/4 = 1/4 −3/4 i nie wiem co wychodzi co źle robie
26 sie 21:12
bezendu:
delta wychodzi ujemna

wyciągnij wnioski teraz
26 sie 21:17
zdawacz: wniosek jest taki że ja delta ujemna to q nie policze
26 sie 21:20
bezendu:
wniosek zły
26 sie 21:21
zdawacz: tak powinno wyjsc y = 3/4(x−1/3)2+1/6 p mi wychodzi 1/3 to dobrze tylko nie wiem jak to q
wyliczyć
26 sie 21:23
zdawacz: to powiedz mi

bo nie wymyśle
26 sie 21:23
bezendu:
wniosek jest taki że wszystko wyliczysz
26 sie 21:26
zdawacz: no q mi tez wyszło tylko delte mi cięzko wyliczyć
26 sie 21:31
zdawacz: już wszystko elegancko wychodzi
26 sie 21:33
dan:
| | −b | |
Można też tak: xw=p= |
| yw=q=c−a*(xw)2 |
| | 2a | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
yw= |
| − |
| * |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 9 | | 4 | | 12 | | 6 | |
26 sie 21:39
dan:
26 sie 21:55
bezendu:
co to za droga przez dżunglę ?
26 sie 21:59
dan:
To Ty podróżowałeś przez "dżunglę " , bo liczyłeś deltę !
26 sie 22:01
bezendu: oj tam oj tam
26 sie 22:02
dan:
y
w= c −a*(x
w)
2
26 sie 22:02
bezendu: zapamiętam
26 sie 22:03
asdf:
tu masz wyprowadzenie:
| | −b | | ab2 | | 4ca2 − ab2 | |
yw = c − a*(xw)2 = c − a*( |
| )2 = c − |
| = |
| = |
| | 2a | | 4a2 | | 4a * a | |
| | a(−b2 + 4c) | | −b2 + 4ac | | −(b2−4ac) | | −Δ | |
|
| = |
| = |
| = |
| |
| | 4a * a | | 4a | | 4a | | 4a | |
26 sie 22:08
dan:
26 sie 22:09
Gustlik: Dan ma rację, jest taki wzór: q=c−ap
2, tylko niestety w szkołach nikt o nim nie wspomina,
| | −Δ | |
uparcie liczy się ze wzoru q= |
| . Co dziwne, żaden nauczyciel słowem nie wspomni, że q |
| | 4a | |
można policzyć jako wartość funkcji w punkcie x=p, czyli q=f(p), obliczyć p i wstawić do wzoru
funkcji za x. A często, zwłaszcza przy "krótkich" funkcjach albo przy funkcjach podanych w
postaci iloczynowej ten sposób jest najszybszy. A jest to logiczne, bo wierzchołek jest
punktem leżącym na paraboli i jego współrzędne MUSZĄ spełniać równanie paraboli, tak jak
współrzędne każdego innego punktu leżącego na paraboli, czyli q=f(p).
27 sie 01:55