pole trójkąta
amable: Boki trojkąta mają długość 25cm, 39cm, 56cm. Oblicz: a) pole trójkąta b) wysokości tego
trójkąta
26 sie 19:42
bezendu: Wzór Herona zastosuj
26 sie 19:45
dan:

Inny sposób
x∊(0,56)
h
2= 25
2−x
2 i h
2= 39
2−(56−x)
2
25
2−x
2= 39
2−(56−x)
2 ⇒ x=......=
20
to: h=
√252−202= ...=
15
| | 1 | |
to |
| h2*39= 420 ⇒ h2=.... |
| | 2 | |
26 sie 20:23
bezendu: Ładny sposób
Eta
26 sie 20:27
dan:

?
26 sie 20:28
bezendu:
26 sie 20:28
Gustlik:
Dan, sposób dobry, ale dookoła świata z tym układem równań.
Najszybciej Heronem:
Obw=25cm+39cm+56cm=120cm
Pole P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)=
√60(60−25)(60−39)(60−56)=
√60*35*21*4=
√176400=420
Teraz znając pole poszczególne wysokości wyznaczamy ze "zwykłego" wzoru na pole trójkąta
dokończ.
27 sie 02:18
karol:
√ 60*35*21*4 = √ 4*5*3*5*7*3*7*4 = 4*5*3*7 = 420
27 sie 09:55
Gustlik: Karol, po co w dobie kalkulatorów robić taki rozkład?
27 sie 20:40
Mila:
Rozklad Karola umożliwia obliczenie pierwiastka w pamięci.
20*21=420
27 sie 21:30
Gustlik: Ja wiem, tylko na maturze można mieć kalkulator, a w kalkulatorze jest √ .
27 sie 23:48
27 sie 23:51