matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.5.2010
Zadania
Odp.
3
madzia:
czy zrobilam to dobrze
9
madzia:
rozwiąż równania :
2
XYZ:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiony jest wykres pewnego wielomianu stopnia czwartego. Podaj wzór tego
4
Pucin:
prosze
Pole wycinka koła o promieniu 3 wynosi 4. Oblicz kąt środkowy tego wycinka.
2
oook:
http://demotywatory.pl/1643071/Matematycy zadanko ciekawe
pozdrowionka
2
margolcia:
POMOCYYYYYY
!W trójkącie prostokątnym wysokość wystawiona z kąta prostego ma długość 2
√
2
12
alien:
W trapezie równoramiennym kąt ostry ma miarę 75
0
, ramię ma długość 10 cm, a krótsza podstawa ma długość 6 cm. Oblicz pole tego trapezu. Wynik podaj z dokładnością 0,1 cm
2
11
Molly:
Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB długości 12, CD długości 8 i ramieniu o długości 6. Przedłużenia ramion AD i CB przecinają się w punkcie S. Długość odcinka AS jest
1
@n:
hej
pomożecie?
24
Paula:
W trójkącie prostokątnym wysokość wystawiona z kąta prostego ma długość 6 dm. Wysokość ta podzieliła przeciwprostokątną na dwa odcinki z których jeden ma długość
2
Pucin:
Boki trójkąta prostokątnego są kolejnymi liczbami naturalnymi. Oblicz pole i obwód tego trójkąta
2
margolcia:
Przekątna prostokąta ma długość 6 cm i nachylona jest do dłuższego boku pod kątem 30
0
. Oblicz pole i obwód tego prostokąta
3
moni12341:
Wymiary sali tworzą ciąg geometryczny. Objętość sali wynosi 64 m3. Suma wszystkich krawedzi wynosi 56 m.
8
JOZEK:
W trapezie prostokątnym przekątne mają długości 5 i 2
√
13
a wysokość trapezu wynosi 4. Oblicz pole i obwód trapezu.
1
POMOCY:
Dla jakich wartości parametru q równanie (q−1)x
2
+2(2q−3)x+5q−6=0 ma dwa pierwiastki, których suma odwrotności jest liczbą ujemną?
4
ULA N:
POMOCY.Wysokość poprowadzona z kąta prostego w trójkącie prostokątnym podzieliła przeciwprostokątną na odcinki o długościach 2 cm i 8 cm. Oblicz pole i obwód tego
0
Dawid:
Różyczki dla mądrych i miłych kobietek
Miłego wieczorku
!
3
dawid:
proszę o pomoc pilnie: oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego,którego wysokość jest równa 11√2 cm,a podstawa jest rombem o przekątnych 2 i 6
11
ssssssssss:
Czy mogłabym prosić o pomoc w rozwiązaniu tego równiania? log[3]x+log[5]x=log15/log3
1
paula:
POMOCY
Dany jest trapez o podstawach równych 6 i 4. Kąty ostre tego trapezu mają miary 450 i 30
0
. Wykaż, że wysokość tego trapezu wynosi
√
3
− 1
4
sasanek:
Trzy liczby są kolejnymi początkowymi wyrazami rosnącego ciągu arytmetycznego. Jeżeli od drugiej liczby odejmiemy 2, a pozostałe pozostawimy bez zmian to otrzymamy kolejne początkowe
3
nneett:
rozwiąze ktoś pls
3x+6
x
2
−5x
*
x
2
− 4x −5
x
2
+4x+4
1
Tomek:
Proszę o pomoc. Jestem z tego zielony. Chcę tylko sprawdzić czy dobrze zrobiłem, bo się tego uczę:
0
Pomóżcie :):
Podaj miare główna kąta przeciwnego do kąta skierowanego α: a) α=120
2
nneett:
3x
2x−4
−
5
5
0
anetka,:
w graniastosłupie prawidłowym trójkatnym krawędż podstawy ma długość 12 cm. Wysokośc jest równa 8 dm. Ile wynosi pole powierzchni?
4
Lucek:
Wykaż że zachodzi równość
√
9 − 4*
√
5
+
√
14 − 6*
√
5
=1
2
neta:
chodzilo mi o
5
alien:
Pole prostokątnej działki wynosi 864 m
2
. Wiedząc, że długości boków różnią się o 5 m oblicz obwód tej działki
1
paula:
Dany jest trapez o podstawach równych 4 cm i 12 cm. Kąty ostre tego trapezu wynoszą 30
0
i 60
0
. Oblicz pole tego trapezu
0
rf1t:
Wyznacz ciąg geometryczny, wiedząc, że wyrazy tego ciągu spełniają warunki: 4a
2
= a
6
5
Bart:
Chemia Mam pytanie, czy moze mi ktos wyjasnić jak tworzy się nazwy Izemrii?
0
monia:
pomożecie? ; )
0
paula:
Prosze o pomoc
Boki trójkąta prostokątnego różnią się o 3 cm. Oblicz obwód i pole tego trójkąta
0
Quba:
Dane są funkcje : f: x → 3x + 2 g: x → −
1
2
x −1 h: x →
0
rf1t:
Liczby x, 3
√
2
+ 4, 17
√
2
+ 24 są trzema początkowymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz: a. pierwszy wyraz tego ciągu
4
patryko:
n*(n−3)
Liczbę przekątnych w dowolnym wielokącie wypukłym obliczamy ze wzoru p=
2
gdzie: n – liczba boków, p – liczba przekątnych. a) ile przekątnych ma czternastokąt wypukły?
0
neta:
mam problem z zadaniami tego typu np.
0
benek:
:::rysunek::: przekątne: a=24, b=10.
6
Mrówcia:
rozwiąż układ równań:
1
MARTA:
Pomóżcie
0
benek:
poomocy
!
oblicz obwód i pole tego trójkąta
0
Łukasz:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiony jest wykres pewnego wielomianu stopnia czwartego. Podaj wzor tego
1
pomocy:
Witam, Sprowadz do postaci iloczynowej :
0
kasia:
boki trójkąta prostokątnego różnią się o 3 cm.
2
Bubel:
Muszę wyliczyć pozostałe parametry ciągu geometrycznego:
2
Kaaasia:
Baaardzo proszę o pomoc
1
bas890:
Suma kwadratów trzech kolejnych liczb pzrzystych wynosi 308.Wyznacz te liczby
7
POMOCY:
Dla jakich wartości parametru m równanie (2m−3)x
2
+4mx+m−1=0 ma dwa rozwiązania x
1
i x
2
, spełniające warunek x
1
+x
2
>x
1
*x
2
?
5
banan ;D:
POMOCY
11
POMOCY:
Dane są równania 4px
2
−2x−p=0 i (k+2)x
2
+(k+8)x−
1
2
. Dla jakich wartości parametrów p i k suma pierwiastków jednego równania jest równa iloczynowi pierwiastków drugiego równania?
0
Hania =):
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe S, a miara kąta między wysokościami sąsiednich ścian bocznych poprowadzonymiz wierzchołka ostrosłupa jest
1
milenka:
W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 60 a dłuższa przyprostokątna ma długość9. Oblicz:
0
landrynka:
potrzebuje pomocy z rachunkowości a nie wiem gdzie mam napisaac chodzi o księge przychodów i rozchodów potrzebuje to na jutro błagam pomożcie
4
nyśka:
WYZNACZ "X" Z PONIŻSZYCH WZORÓW : a) t=
x
a
− 5x
3
milenka:
Oblicz pole trójkąta prostokątnego w ktorym jeden z kątów ostrych jest dwukrotnie większy od drugiego kata oraz: a) obwód tego trójkąta jest równy 6+2√3 b) różnica długości
3
Dawid:
:::rysunek::: Na rysunku podano niektóre wymiary ostrosłupa prawidłowego. Długość boku kratki wyrażona w tej
1
Martyna:
Wyznacz sumę wszystkich współczynników wielomianu W(x), jeśli:
0
Hania =):
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe S, a miara kąta między wysokościami sąsiednich ścian bocznych poprowadzonymiz wierzchołka ostrosłupa jest
1
adam:
Oblicz pole równoramiennego trójkąta prostokątnego jeśli: a) jego obwód jest równy 6(1+√2) b) jego przeciwprostokątna jest o 1+√2 dłuższa od przyprostokątnej
2
voremka:
Z grupy 20 osób zwiedzających Wenecję 12 płynęło gondolą, 7 tramwajem wodnym. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wybrana osoba:
2
M.:
Mam problem z zadaniami optymalizacyjnymi z funkcji kwadratowej. Przykładowe zadanie z tej strony : Znajdź prostokąt o obw. 20 i jak największym polu. W tym zadaniu wyszła parabola z
2
SONIA:
Prosze o jeszcze jedno rozwiazanie równania x
5
−x=0
0
milena:
Oblicz pole równoramiennego trójkąta prostokątnego jeśli: b) jego przeciwprostokątna jest o 1+√2 dłuższa od przyprostokątnej
1
Qba:
p−stwo zdania egazminu przez studentów wynosi 0,98. obliczyć p−stwo że ze 100 studentów egzamin zna co najmmniej 97. odp= 0,8571
2
KASIA:
HEJ POMOŻECIE?
1
ZUZA:
POMOCY! Rozwiąż metodą przeciwnych współczynników
1
SARA:
Sprawdź podane tożsamości 1.(1−sinα) /sinα + (1+sinα) /cosα = ctgα
3
milena:
1
SONIA:
bardzo proszę
Rozwiaz równanie : (4x
2
−9)(1−x
2
)*x=0
3
jowa90:
POMOCY
proszę o wyliczenie zad...
2
milena:
:::rysunek::: Oblicz obwód trójkąta ABD jeśli pole trójkąta BCD jest równe 3
√
3
1
ArA:
PROSZĘ rozwiaż równanie: −x
2
(4−x
2
)+4−x
2
=0
1
ANTONIO VIVALDI:
DANY JEST OKRAG O SRODKU 'O' I PROMIENIU R=3 ORAZ OKRAG O SRODKU S I PROMIENIU r. PODAJ LICZBE PUNKTOW WSPOLNYCH TYCH OKREGOW W ZALEZNOSCI OD r, jesli |OS|=6
1
GOŚĆ:
W pojemniku jest 20 losów w tym 5 wygrywających. Losujemy 4 razy bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 3 przegrywających i jednego wygrywającego.
1
jas:
Oblicz pole trójkąta prostokątnego w ktorym jeden z kątów ostrych jest dwukrotnie większy od drugiego kata oraz:
4
milena:
Oblicz pole równoramiennego trójkąta prostokątnego jeśli: a) jego obwód jest równy 6(1+√2)
9
Kiwi123:
OBLICZ ile kilogramow zelaza otrzymano w wynikureakcji 288kg tlenku zelaza(II) z weglem
2
Madzia:
Dom handlowy prowadzący również sprzedaż ratalna ustalił, że wśród wylosowanych 81 klientów dokonujących zakupów na raty średnia wielkość jednorazowej sprzedaży wyniosła 680 zł. Z
0
Kiwi123:
Oblicz ile gramow tlenku magnezu wzielo udzial w reakcji z kwasem azotowym(V) jesli powstalo 29,6g azotanu(V)magnezu Mg(NO3)2
1
Kinga:
Naszkicuj wykres funkcji, która spełnia jednocześnie następujące warunki:
0
Kiwi123:
Oblicz masęzwiązku chemicznego, otrzymanego w reakcji 4,6g sodu z kwasem siarkowym(VI), wiedzac ze sod reaguje z kwasem siarkowym(VI) zgodnie z równaniem
2
Jolciaa:
wiem ze to nie tpowa prosba jak do tej strony ale czy znalazl by sie ktos kto pomogl by mi napisac male wypracowanko z polskiego bo mam do zaliczenia a kompletnie sobie nie radze
1
Kinga:
Naszkicuj wykre funkcji, która spełnia jednocześnie następujące warunki:
1
Olusiaa.:
e Ziemia ma w przybliżeniu kształt kuli o promieniu 6878km,oblicz długość:a)równika, b)południka zerowego
1
Qba:
Zmienna losowa x ma rozkład normalny n(40,8). Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej y=2x−6.
0
Qba:
W grupie studenckiej przeprowadzono test z matematyki, w którym mozna uzyskać od 0 do 100 punktów. przeciętna ilość uzyskanych punktów wynosiła 40, a dyspersja 20. Obliczyć
1
Paula:
Ada chce zamalować cztery różne kwiatki na obrazku, każdy na inny kolor. Na ile sposobów można to zrobić,jeśli w pudełku jest 10 różnych kredek.?
3
Qba:
Zmienne losowe są niezależne o jednakowym rozkładzie Poissona z parametrem lambda=2. obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia: P[ 190<∑<220] n=100. odp= 0,1627. Jak to policzyć?
0
koval:
W ramach testów stosowanych układów scalonych wybrano w sposób losowy cztery sztuki towaru spośród 30 rezystorów i 20 kondensatorów. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano