matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
paula:
Dany jest trapez o podstawach równych 4 cm i 12 cm. Kąty ostre tego trapezu wynoszą 30
0
i 60
0
. Oblicz pole tego trapezu
25 maj 19:40
agusia:
h
tg60=
x
h
tg30=
8−x
h
√
3
=
x
√
3
h
=
3
8−x
x
√
3
=3h h=8
√
3
−x
√
3
h=8
√
3
−3h 4h=8
√
3
h=2
√
3
a+b
P=
h=.....
2
26 maj 00:45