ciąg arytmetyczny i geometryczny
sasanek: Trzy liczby są kolejnymi początkowymi wyrazami rosnącego ciągu arytmetycznego. Jeżeli od
drugiej liczby odejmiemy 2, a pozostałe pozostawimy bez zmian to otrzymamy kolejne początkowe
wyrazy ciągu geometrycznego, których suma jest równa 49.Wyznacz te liczby.
Bardzo proszę o pomoc z rozwiązaniu tego zadania.
25 maj 20:16
agusia: a,b,c −ciąg arytmetyczny
b−a=c−b
a,b−2,c − ciąg geometryczny
a+b−2+c=49
Mamy układ równań
1.b−a=c−b
3.a+b−2+c=49
wystarczy rozwiązać
25 maj 20:38
sasanek: woow to taki coś dzięki wielkie
25 maj 20:47
Eta:
x,y,z −−− tworzą ciąg arytm.. => 2y= x+z
x, y−2, z −−− tworzą ciąg geom. => ( y−2)
2= x*z
i x+y+z= 49
masz układ trzech równań
2y= x+z
(y−2)
2 = x*z
x+y−2 +z= 49
do trzeciego równania podstawiamy za x+z= 2y
2y+y −2= 49 => 3y= 51 =>
y=17
następnie:
x+z = 34 => x = 34−z
i x*z= 15
2= 225
(34−z)*z= 225 => z
2 −34z +225=0 Δ= 256
√Δ=16
| | 34+16 | | 34−16 | |
z= |
| = 25 lub z= |
| = 9
|
| | 2 | | 2 | |
to: x= 34− 25= 9 lub x= 34−9= 25
mamy ciągi:
1) 9, 17, 25 lub 25, 17, 9 −−−− odrzucamy ( bo ciąg ma być rosnący)
Odp: liczbami tymi są:
9, 17, 25
25 maj 20:51
Maciek: a1 + a1 + r + a1 + 2r − ciąg aryt.
a1+ a1 + r −2 + a1 + 2r − ciąg geometr. → 3a1 + 3r −2 = 49
3a1+ 3r = 51
a1 + r =17 lub r=17−
a1
Z definicji ciągu :
a1+r −2 a1 + 2r
−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−
a1 a1 + r −2
17−2 17+ r
−−−−−−−− = −−−−−−−−−−
a1 17− 2
15 17 + 17 − a1
−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−− → 225=34a1 − a1
2 → 0=−a1
2 + 34a1 − 225
a1 15
Δ= 1156 − 4 x −1 x −225
Δ= 1156 − 900
a{Δ}= 16
a1=9 a2=25
Ciąg ma być rosnący więc bierzesz 9 bo jak do r=17−a1 dasz 25 to będzie r= − 8 → czyli maleje

Czyli liczby to 9,17,25. 9+17+25=51 − ciąg geometryczny
25 maj 23:11