Przekształcanie wzorów.
nyśka: WYZNACZ "X" Z PONIŻSZYCH WZORÓW :
a) t=
xa − 5x
b) p =a + x + ax
c) m = ( x + 1) p − 3x
d) w =
1x + p
Bardzo prosze o pomoc

Z góry dziękuję
25 maj 17:18
kalafiorowa:
b) p=a+x+ax
p−a=x+ax
p−a=x(1+a)
c) m=(x+1)p−3x
m=px+p−3x
m−p=px−3x
m−p=x(p−3)
25 maj 17:26
nyśka: Dziękuje

Ale troszke nie mogę sie wyczytac z podpunktu a)
25 maj 17:31
25 maj 17:34
nyśka: Ok

Dziękuje bardzo
25 maj 17:39
Andrzej: 5a − 3 = 4−2x
4 = 0,2x
5x − 2a = 6 − a − x
6= 2
x
3 − 4= 2
x 5
1 + 1= 1
a x
21 kwi 10:28