wielomiany
madzia: rozwiąż równania :
|x| + x
3=0
x
3|x|+4x
3=0
mógłby mi ktos powiedziec jak sie rozpisuje wartosc bezwzględną

i jak to zrobic
25 maj 23:26
mila: x>0i x<0
25 maj 23:38
agusia: |x|=x dla x>0 i |x|=−x dla x<0
25 maj 23:40
agusia: a)|x|=−x3
x=−x3 V x=x3
x3+x=0 v −x3+x=0
x(x2+1)=0 v x(1−x2)=0
25 maj 23:43
Eta:
1) dla x ≥0
x +x
3=0 <=> x( 1+x
2)=0 <=> x= 0 v 1+x
2=0 −−−sprzeczność
dla x <0
−x +x
3=0 <=> x( x
2−1)=0 <=> x( x−1)(x+1)=0
x=0 v x= 1 v x= −1
w tym przedziale tylko x= −1 <0
zatem równanie z modułem ma dwa rozwiązania:
x=0 v x= −1
2) x
3( IxI +4)=0 <=> x
3 = 0 lub IxI +4=0
x=0 −−− pierw. trzykrotny lub IxI = −4 −−− sprzeczność
odp: x= 0 −−− pierwiastek trzykrotny
25 maj 23:45
madzia: |x|=−x3
powinno wyjsc x e {−1,0}
25 maj 23:47
madzia: dziekuje Eta
25 maj 23:47
mila: Jest tak jak napisała Eta nie przedział tylko 0 i −1
25 maj 23:59
madzia: ale x e {−1,0} −> to nie jest przedział .. przedział byłby przy nawiasach "()" lub "<>" ...
26 maj 00:02
agusia: {a,b} − zbiór 2 elementowy o elementach a, b
26 maj 00:06