Oblicz prawdopodobieństwo...
voremka: Z grupy 20 osób zwiedzających Wenecję 12 płynęło gondolą, 7 tramwajem wodnym. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że wybrana osoba:
a) nie płynęła ani tramwajem ani gondolą
b) pływała gondolą lub tramwajem
25 maj 16:32
kalafiorowa:
Ω=C
120=20
a) 20−(12+7)=1
A=C
11=1
b) B=C
112+C
17=12+7=19
25 maj 16:37
voremka: dzięki
25 maj 16:39
zuza: Nie chce nic mówić ale podane tu rozwiązanie jest złe. Mam poprawne jeśli ktoś by potrzebował
26 lut 19:49
Laura: jakie powinno być rozwiązanie ? PILNE
22 gru 18:16
Panko: P(G) = 12/20= 3/5 P(T) =7/20
Oblicz P(¬G ∩¬T)= P(¬(G∪T) )= 1−P( G∪T)= 1−(P(G) +P(T) −P(G∩T) )= 1−19/20 +P(G∩T)=
1/20+P(G∩T) znaczy się zależy od liczności zbioru G∩T
a to 0 ≤ IG∩TI ≤ 7
A teraz kto potrafi niech sobie dalej policzy
22 gru 19:19