równanie logarytmiczne
ssssssssss: Czy mogłabym prosić o pomoc w rozwiązaniu tego równiania?
log[3]x+log[5]x=log15/log3
25 maj 20:49
ak1: O co chodzi z tymi kwadratowymi nawiasami ?
25 maj 21:02
ssssssssss: to jest podstawa logarytmu
25 maj 21:04
mila: Pierwsze dwa logarytmy zamien na dziesietne Jest na to wzór
25 maj 21:11
ak1: Czy nie ma pomyłki w zapisiw za znakiem =
25 maj 21:25
ssssssssss: nie... za znakiem = jest iloraz dwóch logarytmów, który wynosi za pewne log3 15
25 maj 21:30
ak1: mila: i co dalej z tym bo utknąłem ?
25 maj 21:51
robinka: | | log3x | |
log3x+ |
| =1+log35 |
| | log35 | |
log
3x=t
x>0
log
35*t+t=log
35+log
235
t*(log
35+1)=log
35*(1+log
35)
t=log
35
log
3x=log
35
x=5
25 maj 22:10
ssssssssss: wow! dzięki
25 maj 22:15
ak1: Zrobiłem to na logarytmach dziesiętnych ale jest dużo przekształceń
twoje jest ładniejsze, robinka
25 maj 22:20
Eta:
założenie : x >0
| | log15 | |
P= l |
| = log315= log35*3= log35+log33= log35 +1
|
| | log3 | |
| | log3x | | 1 | | log35+1 | |
L=log3x + |
| = log3x( 1 + |
| )= log3x( |
| )
|
| | log35 | | log35 | | log35 | |
zatem:
| | log35 +1 | |
log3x( |
| = log35 +1
|
| | log35 | |
| | log35 | |
log3x= (log35 +1)* |
|
|
| | log35 +1 | |
log
3x= log
35
odp:
x= 5
25 maj 22:21
ssssssssss: dzięki wielkie
25 maj 22:38