kto mi to pomoze zrobic?
alien: W trapezie równoramiennym kąt ostry ma miarę 750, ramię ma długość 10 cm, a krótsza
podstawa ma długość 6 cm. Oblicz pole tego trapezu. Wynik podaj z dokładnością 0,1 cm2
25 maj 23:04
mila: Zrób rysunek
25 maj 23:08
alien: zrobilem
25 maj 23:10
mila: Poprowadz wysokość.powstanie trójkat prostokątny o wysokości h przeciwprostokątnej =10 i
kącie 75 sin 75=h/10 odczytaj z tablic sin 75stopni
25 maj 23:11
alien: wyszlo mi 2,41475
25 maj 23:15
Eta:
to: a= 2x +6
skoro wynik ma być przybliżony to wartości sin75
o i cos75
o odczytaj z tablic
| | h | |
|
| = sin75o to h= 10*sin75o = ......
|
| | 10 | |
| | x | |
|
| = cos75o to x= 10*cos75o =......
|
| | 10 | |
a= 2x +6=.......
25 maj 23:18
mila: nie wiem jak to odczytałeś ale jest 0,9659
podstawiamy 0.9659=h/10 wylicz h
25 maj 23:19
Pucin: przepraszam h=9,659
i co dalej mam zrobic
25 maj 23:19
mila: h=9,659 teraz obliczamy zaznaczony przez etę x z cos
cos 75=x/10 odczytujemy z tablic cos75==0.2588
0,2588=x/10
z=10*0,2588=2,588
25 maj 23:24
mila: takie x są 2 skoro trapez ma równe ramiona.czyli podstawa b= a+2x=6+2*2,588=
25 maj 23:27
Pucin: dzieki za pomoc
wyszlo mi 82,9 cm2 − mam nadzieje ze dobrze
25 maj 23:27
mila: p=(a+b)/2*h
p=6+11,176)/2*9.659=17,176/2*9,659=82,951=83,0
25 maj 23:34
mila: ma byc 1 miejsce po przecinku a po 9 jest 5 czyli zaokrąglasz w góre
25 maj 23:35