trapez
JOZEK: W trapezie prostokątnym przekątne mają długości 5 i 2√13 a wysokość trapezu wynosi
4. Oblicz pole i obwód trapezu.
25 maj 21:17
mila: zrób rysunek ta wysokośc to podstawa trójkątów prostokątnych 1 ma przeciwprostokątną5 a
2przeciwprostokątną 2*√13Z pitagorasa policz drugie przeciwprostokątne czyli podstawy
trapezu jeszcze jak obliczyć ramie trzeba pomyślec
25 maj 21:53
JOZEK: nie bardzo wiem jak to zrobic mozesz mi to jakos wyjasnic.prosze bo jutro mam kartkowke z
takich zadan a nie rozumie
25 maj 21:57
mila: to ramie też z Pitagorasa od dłuższej podstawy trzeba odjąć krótsza i mamy przyprostokatną
trójkata Druga przyprostokątna to wysokosc a ramie to przeciwprostokątna
Jesteś tam?
25 maj 21:58
mila: Narysowałeś?
25 maj 21:59
JOZEK: tak narysowalem
25 maj 22:01
JOZEK: nie rozumie tego.prosze naprowadz mnie jak to sie robi
25 maj 22:02
mila: Widzisz te dwa trójkąty Wysokość=4 to przyprostokątna teraz ten trójkąt z przeciwprostokątna =5
Z Pitagorasa a2=b2=c2 gdzie a i b to przyprostokątne a c to przeciwprostokątna
obliczasz 2 przyprostokątną
a=4 b=? c=5
42+b2=52
b2=25−16
b2=9
b=3 to 1 podstawa trapezu teraz trzeba policzyć druga dla przeciwprostokątnej=2*√13
jasne?
25 maj 22:09
JOZEK: dzieki.teraz juz wiem
25 maj 22:14