Niech P będzie dowolnym punktem wewnętrznym trójkąta ABC. Wykaż, że
| x | y | z | |||
+ | + | = 1 | |||
| h1 | h2 | h3 |
Pole całego trójkąta ABC jest sumą trójkątów BCS , ACS i ABS
Stąd mamy
| a*x | b*y | c*z | a*h1 | ||||
+ | + | = | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| a*h1 | b*h2 | c*h3 | |||
= | = | z czego wyliczymy kolejno | |||
| 2 | 2 | 2 |
| a*h1 | a*h1 | |||
c = | . b = | |||
| h3 | h2 |
| a*h1*y | a*h1*z | |||
a*x + | + | = a*h1 | : a*h1 | ||
| h2 | h3 |
| x | y | z | |||
+ | + | = 1 | |||
| h1 | h2 | h3 |
| ax | by | cz | ||||
+ | + | = 1
| ||||
| ah1 | bh2 | ch3 |
| x | y | z | ||||
to: | + | + | = 1
| |||
| h1 | h2 | h3 |