prosze o pomoc
margolcia: POMOCYYYYYY




!W trójkącie prostokątnym wysokość wystawiona z kąta
prostego ma długość 2
√2
Wysokość ta podzieliła przeciwprostokątną na dwa odcinki, których długości różnią się
o 2. Oblicz pole tego trójkąta
25 maj 23:09
taa: | | 1 | |
P= |
| 2√2 (a + a + 2)= √2 2a + 2= √2a + √2 |
| | 2 | |
26 maj 09:05
mila: Narysuj to W trójkącie prostokatnym wysokosć opuszczona z wierzchołka kata prostego dzieli
trójkat na dwa trójkaty podobne.,W trójkatach podobnych stosunek przyprostokatnych 1 trójkata
=stosunkowi przyprostokatnych drugiego trójkata(albo w obu krótsza do dłuzszej albo dłuzsza do
krótszej)
Jezeli a= krótszy odcinek a+2= dłuższy odcinek
h/(a+2)=a/h a/b=c/d to a*d=b*
h*h=a*(a+2)
2p{2{*2√2=a2+2a
8=a2+2a
a2+2a−8=0 liczymy deltę =36 i pierwiastki` a=4 nswz a=2
długość przeciwprostokatnej a+a+2=2+2+2=6
p=1/2 *6*2√2=6√2
26 maj 14:49