Chemia
Bart: Chemia
Mam pytanie, czy moze mi ktos wyjasnić jak tworzy się nazwy Izemrii?
np.
skad wiemy ze cos takiego:
CH3
|
CH3−CH−CH−CH3
|
CH3
nazywa sie 2,3−dimetylobutan ?
I odwrotnie z nazwy
2,3,5 tribromo−3etylo−2,4,4,4− trimetyloheptan
stworzyc taki wzor strukturalny ja wyzej?
Kompetnie tego nie czaje
25 maj 19:39
Mateusz: Są w chemii organicznej pewne zasady nazewnictwa związkow organicznych zaraz je napisze i
zrobie na twoich przykłądach.
25 maj 19:42
Bart: ok, bede wdzieczny
25 maj 19:42
Mateusz: ustalmy nazwe związku o wzorze strukturalnym
CH3
|
CH3−CH−CH−CH3
|
CH3
Ustalamy najdłuższy nierozgałęziony łancuch węglowy w danej cząsteczce będacy podstawą
nazwy związku :
w podanym przykłądzie mamy 4 atomy węgla tworzących łancuch a zatem podstawą nazwy będzie
butan(alkan o 4 atomach węgla)
Numerujemy atomy węgla w najdłuzszym łancuchu od strony lewej lub prawej tak aby suma
liczb będących numerami atomów węgla z podstawnikami (lokanty) była jak najmniejsza
Gdy numerujemy atomy węgla od strony lewej suma lokantów wynosi
2(CH3 przy drugim atomie węgla)
3(CH3 przy trzecim atomie węgla)
razem daje to nam 5
Gdy numerujemy od strony prawej suma lokantów wyniesie
2(CH3 przy drugim atomie węgla )
3(CH3 przy trzecim atomie węgla)
razem daje nam 5
wniosek z tego taki nie ma znaczenia od której strony będziemy numerowac bo suma lokantów od
lewej jak i od prawej jest taka sama.
podstawniki(atomy lub grupy atomów podstawione za atomy wodoru wymieniamy w kolejnosc
alfabetycznej podając ich połozenie (lokanty) w przypadku kilku podstawników tego samego
rodzaju stosujemy przedrostki di(dwa podstwniki tego samego rodzaju) tri tetra itd w przypadku
gdy mamy podstawniki roznego rodzaju to wymieniamy je w kolejnosci alfabetycznej
W naszym przykłądzie mamy jeden rodzaj podstawników CH3 −gr metylowa
a więc nazywamy związek 2,3 dimetylobutan liczby ukazują przy których atomach węgla są
podstawniki natomiast przedrostek di informuje ze w związku są dwie grupi metylowe(CH3)
25 maj 20:02
Mateusz: Natomiast jak chcemy ustalic wzor związku o podanej nazwie to patrzymy najpierw na rdzen mamy
heptan czyli mozemy narysowac łancuch węglowy o 7 atomach węgla następnie umieszczamy
odpowiednio podstawniki przy 2 3 i 5 atomie węgla Br przy trzecim atomie węgla grupe etylową
C2H5 przy 2 i 4 atomie umieszczas grupy metylowe tak aby w sumie było ich trzy
25 maj 20:13
Mateusz: natomiast jak zostanie ci miejsca w łancuchu tzn niewykorzystane kreski(wiązania) wstawiasz tam
atomy H
25 maj 20:14
Mateusz: Nazwij związki:
a) CH3 b) Br−CH2−CH2−CH3
|
CH−CH3
|
CH−2
|
CH3
c) CH3−CH−CH2−CH2−CH3
|
Cl
C2H5
|
d) CH3−CH2−CH−C−C−CH3
| | |
Br Cl CH3
5 gru 23:09
Mateusz: to zadanie dla kogo innego dla pocwiczenia
5 gru 23:09
Wdzięczna : Dzięki Mati i mnie sie przydało !
18 wrz 19:54
Mateusz:
Ciesze się
18 wrz 20:16
Pablo: co to są lokanty ?
3 paź 20:26
Mateusz: To inaczej Połozenie podstawnika a co okresla połozenie podstawnika w nazwie związku
organicznego
3 paź 21:23