Dla jakich wartości parametru m równanie (2m-3)x^2+4mx+m-1=0 ma dwa rozwiązania
POMOCY: Dla jakich wartości parametru m równanie (2m−3)x2+4mx+m−1=0 ma dwa rozwiązania x1 i x2,
spełniające warunek x1+x2>x1*x2?
25 maj 18:00
Eta:
wyznacz część wspólną warunków:
1) a≠0 <=> 2m−3 ≠0
2) Δ≥0
| | −b | | c | | −4m | | m−1 | |
3) x1+x2 > x1*x2 <=> |
| > |
| <=> |
| > |
|
|
| | a | | a | | 2m−3 | | 2m−3 | |
25 maj 18:22
POMOCY: A jak mam obliczyć warunek 3?
25 maj 18:50
POMOCY: Dziwne liczby mi wycodzą, a delta to już całkiem.
25 maj 20:10
Eta:
1)
m ≠32
2) Δ= 16m
2−4(2m−3)(m−1)= 16m
2 −4( 2m
2−5m +3) = 16m
2 −8m
2 +20m −12
Δ= 8m
2 +20m −12
Δ≥0 <=> 8m
2+20m −12 ≥0 <=> 2m
2 +5m −3 ≥0
Δ
1= 49
√Δ1= 7
m
1=
12 lub m
2= −3
to
ad. 2)
m€ ( −∞, −3 > U < 12, ∞)
ad3)
to: ( −5m +1)(2m−3) >0 miejsca zerowe: m=
15 v m=
32
ramiona paraboli do dołu
ad. 3)
m€ ( 15, 32)
wybierz teraz cz. wspólną tych trzech warunków
i to będzie odpowiedź do tego zadania
25 maj 20:31
POMOCY: Skąd takie liczniki się pobrały?
25 maj 20:59
Eta:
Omg
( −5m+1)(2m−3) >0
itd..................
25 maj 21:02
POMOCY: A 32 trzeba wykluczyć, bo jest różne, tak?
25 maj 22:23