Układ równań
Mrówcia: rozwiąż układ równań:
0,2(x+2y) − 0,3(2x−y) = 3,5
2(x+y) − (x−2) = 2y +2
nie wiem jak sie do tego zabrać

zdaje mi sie że można by było metodą przeciwnych współczynników, mnożąc drugie równanie przez
−2 ? Proszę o pomoc lub o wskazówki
25 maj 19:03
lisek:
Pierwsze pomnożyć obustronnie przez 10, w obu równaniach wymnożyć przez nawiasy i uporządkować
25 maj 19:07
AS:
Pomnóż pierwsze równanie przez 10 a następnie uporządkuj
do postaci a*x + b*y = e , c*x + d*y = f
25 maj 19:07
Mrówcia: wyszło mi takz tym pierwszym
2+10x+20y−3+20x−10y=35 i z tego: −1+30x+10y= 35
dobrze
25 maj 19:21
Bart: zawsze mozesz wszystko wymnożyć w cholerę

i potem wyznaczyc z ktoregos x lub y i podstawic
do gory..
w koncu wyjdzie, ale latwo sie pomylic no i duzo liczenia
25 maj 19:40
Mrówcia: taaa tyle to i ja wiem

tylko − jak ja to mam obliczyć
25 maj 19:49
Bart: powymnazaj te wszystkie nawiasy.. potem przenies na jedna strone, uporzadkuj, skroc jesli sie
da, i jak juz nic bie bedzie szlo zorobic, to jedno z rownan zmien na y= ~~ czyli po lewej
zostaw "y" a cala reszte przenies na druga strone. i to czemu "y" jest rowny podstaw do
drugiego rownania i wyjdzie Ci "x" i potem x podstaw do tego y=~~ i wyznacz "y" i zestaw: x=?
y=? i gotowe
25 maj 19:51