oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego
dawid: proszę o pomoc pilnie: oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego,którego
wysokość jest równa 11√2 cm,a podstawa jest rombem o przekątnych 2 i 6
25 maj 20:49
ak1: Oblicz bok tego rombu wzory są nz stronie
866
25 maj 21:00
mila: Pole całkowite to wszystkie boki dodane czyli dwa rąby i 4 równe prostokaty
pole rąbu =2*6/2=6
zrób rysunek pomocniczy.Rąb ma boki równe a przekatne przecinają sie w połowie pod katem
prostym zPitagorasa mozesz bok obliczyć Przyprostokątne to połowy przekatnych czyli
przeciwprostokatna =bok=√12+32=√10
czyli pole
prostokata=√10*11√2=11*√20=11*√4*5=22√5
Pc=2*6+4*22√5=12+88p[5]
25 maj 21:44
dawid: bardzo dziękuje za pomoc
25 maj 22:06