prosze niech ktos pomoze
alien: Pole prostokątnej działki wynosi 864 m2. Wiedząc, że długości boków różnią się o 5 m
oblicz obwód tej działki
25 maj 19:41
Eta:
a, b −−− wymiary działki , a,b >0
a−b= 5 => a= 5+b
a*b= 864
(5+b)*b= 864 => b2 +5b −864=0 Δ=......... dokończ
rozwiąż to równanie:
pamietając ,że b >0
25 maj 19:49
alien: ETA POMOCY


wyszla mi delta 59 i co mam zrobic bo nie wiem
25 maj 21:20
Eta:
Δ= 3481 to
√Δ= 59
liczymy dalej :
lub b= −32 −−− odrzucamy
b= 27 m to; a = 5+27= 32m
wymiary działki
27m i 32 m
spr: P= 27*32= 864 ..... czyli wszystko " gra i buczy "
25 maj 21:26
alien: dzieki Eta
25 maj 21:31
Eta:
25 maj 21:36