zmienne losowe
Qba: Zmienne losowe są niezależne o jednakowym rozkładzie Poissona z parametrem lambda=2. obliczyć
przybliżoną wartość wyrażenia: P[ 190<∑<220] n=100. odp= 0,1627. Jak to policzyć?
25 maj 11:36
b.: jak sadze, nalezy przyjac, ze suma tych zmiennych ma ,,w przyblizeniu'' odpowiedni rozklad
normalny
zobacz: centralne twierdzenie graniczne
i wtedy bedziesz wiedzial, jaki tu bedzie ten rozklad normalny
[stokrotka]
25 maj 15:37
Qba: dobrze, więc wychodzi, że m=1/2 i δ=1/2. teraz N(nm, √δ*√n) i wychodzi N(50; 0,07). co
dalej, standandaryzacja?
25 maj 15:51
b.: no cos takiego, ale srednia i warinacja sa rowne 2 (m=δ=2).
mysle, ze wygodniej jest tak: (choc to na jedno wychodzi)
zbiega wg rozkladu do N(0,1)
dla n=100 to jest rowne
| | ∑Xi − 200 | |
Y:= |
| i ma w przyblizeniu rozklad N(0,1), |
| | √2√100 | |
mamy
| | −10 | | 20 | |
190<∑Xi<220 <=> |
| < Y < |
| |
| | √200 | | √200 | |
wiec
| | −10 | | 20 | |
P(190<∑Xi<220) = P( |
| < Y < |
| ) |
| | √200 | | √200 | |
| | −10 | | 20 | |
≈ P(zmienna o rozkladzie N(0,1) jest w przedziale ( |
| , |
| ) ) |
| | √200 | | √200 | |
a to ostatnie odczytuje sie juz z tablic
25 maj 16:45