zadanko
Paula: W trójkącie prostokątnym wysokość wystawiona z kąta prostego ma długość 6 dm.
Wysokość ta podzieliła przeciwprostokątną na dwa odcinki z których jeden ma długość
4 dm. Oblicz pole i obwód tego trójkąta
25 maj 22:04
agusia:

P=12+3x
25 maj 22:22
agusia: 16+36=c2
52=c2
c=2√13
25 maj 22:24
agusia: (4+x)2=(2√13)2+b2
25 maj 22:27
mila: W trójkącie prostokątnym wysokośc poprowadzona z wierzchołka kata dzieli ten trójkąt na dwa
trójkaty podobne a w trójkątach podobnych stosunki odpowiednich boków sa równe Zrób rysunek
pomocniczy zaznacz h i na przeciwprostokątnej odcinek=4 dm i odcinek x
25 maj 22:27
25 maj 22:28
mila: Jestes tam? dalej trzeba napisać proporcje
25 maj 22:31
mila: Agusia to nie tak skomplikowane jest
25 maj 22:32
Paula: dla mnie to jak czarna magia
25 maj 22:33
mila: masz rysunek to jedziemy h/x=4/6 to wynika własnie z podobienstwa trójkątów
25 maj 22:35
Paula : i co dalej
25 maj 22:38
mila: h=6 czyli 6/x=4/6
6*6=4x
36=4x
9=x
czyli nasz przeciwprostokatna =4+9=13
25 maj 22:39
mila: Wiesz jak obliczyc przyprostokątne tego trójkąta(tego który jest podzielony na dwa)
25 maj 22:42
Paula : tak wyszlo mi 2√13
25 maj 22:43
mila: A dalej
25 maj 22:47
Eta:

ΔCAD ~ ΔCDB
4x= 36 =>
x= 9 dm
IABI= c= x+4= 13 dm
z tw. Pitagorasa: w trójkątach: CAD i CDB
b
2= h
2+ x
2 = 36 + 81= 117
b=
√117=
3√13
a
2= h
2+4
2= 36+16= 52
a=
√52 =
4√13
Ob= a+b+c= 7
√13 + 13 [dm]
25 maj 22:49
Paula: obliczam tez z pitagorasa i wyszlo mi przprostokatna b2 = 169−2√13 i nie wiem co dalej
25 maj 22:50
Paula: Eta wielkie dzieki a czy a nie powinno sie rownac 2
√13
25 maj 22:53
Eta:
b
2= 13
2−(2
√13)
2
b
2= 169 −52= 117
b=
√117= 3
√13
25 maj 22:53
Eta:
oczywiście ,że a= 2
√13 ( źle wystukałam cyferkę
25 maj 22:55
Eta:
zatem :
Ob= 5√13 +13
25 maj 22:56
Paula: dzieki Eta
25 maj 22:58
mila: i co Paula nie było takie trudne
25 maj 22:59
Eta:
25 maj 22:59
Paula: dla mnie 2*2 jest trudne

jak ktos naprowadzi to juz nie.pozdrawiam
25 maj 23:03