matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
paula:
POMOCY
Dany jest trapez o podstawach równych 6 i 4. Kąty ostre tego trapezu mają miary 450 i 30
0
. Wykaż, że wysokość tego trapezu wynosi
√
3
− 1
25 maj 20:37
agusia:
h
tg45=
x
h
tg30=
2−x
h
1=
x
√
3
h
=
3
2−x
h=x
√
3
h
=
3
2−h
3h=2
√
3
−
√
3
h kontynuując obliczenia uzyskujemy h=
√
3
−1
25 maj 21:22