Zadanko z prawdopodobieństwa. Proste, ale jestem zielony :(
Tomek: Proszę o pomoc. Jestem z tego zielony. Chcę tylko sprawdzić czy dobrze zrobiłem, bo się tego
uczę:
Kupując los loterii można wygrać nagrodę główną, którą jest zestaw płyt kompaktowych lub jedną
z 10 nagród książkowych. Przy zakupie jednego losu prawdopodobieństwa wygrania nagrody
książkowej jest równe
17. Oblicz ile losów jest pustych.
Z góry dzięki wielkie.
agusia: A− zdarzenie polegające na wylosowaniu książki
|A|=10
|Ω|=?
zatem |Ω|=70
jest w sumie 11 nagród zatem losów pustych jest 70−11=59