!
MARTA: Pomóżcie
Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym:
a) wysokość ściany bocznej jest równa 5 cm, a pole powierzchnni bocznej wynosi 80cm²
b) pole podstawy jest równe 144cm², a krawędź boczna ma 10 cm.
25 maj 19:02
Eta:

a)
P
b= 4P(ΔBCW) h
b= 5 P
b= 80
P
c= P
b+ P
p = 80 + a
2 = 80 + 64= 144 cm
2
b) IBWI= b= 10
P
p= a
2 => a
2= 144 =>
a=12cm
z tw. Pitagorasa w ΔBEW mamy:
h
b2= 10
2 − 6
2 = 64 =>
hb= 8cm
| | 12*8 | |
Pc= Pb + Pp =4*P(ΔBCW)+144= 4* |
| + 144= 4*48+144= 336cm2 |
| | 2 | |
25 maj 19:36