Utknęłam ;(
Molly: Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB długości 12, CD długości 8 i ramieniu o
długości 6. Przedłużenia ramion AD i CB przecinają się w punkcie S. Długość odcinka AS jest
równa?
25 maj 22:33
mirek: AS:12=AS−6:8
25 maj 22:49
Molly: Z jakiej racji ?
25 maj 22:54
Molly: Czemu 'AS−6' ?
25 maj 22:59
Molly: I powinno wyjść 18
25 maj 23:03
Molly: Skąd wiesz, że SC=6 ?
25 maj 23:14
agusia:
25 maj 23:21
agusia: z tw. Talesa mamy
25 maj 23:23
agusia: 48+8DS=12DS
48=4DS
DS=12
AS= AD+DS=6+12
25 maj 23:25
Molly: Jak dla mnie w książce jest błąd i powinno wyjść 4√3
Z zależności w trójkątach prostokątnych wynika, że skoro ramię=6, a AB=12, to DB=6√3
Można więc w tym przypadku przyjąć, że przedłużając oba ramiona o 6j otrzymamy trójkąt
równoboczny o boku 12, a więc:
lBDl = h = 3r = 6√3 => 6√3 : 3 = 2√3
lASl = lSBl = R = 2r = 4√3
Mam rację, w książce jest błąd ?
25 maj 23:53
Molly: Chyba,że. Dzięki agusia
25 maj 23:55
Molly:

Acha ... o jeny, ale głupek ze mnie ! Ja zrobiłam coś takiego : xD
i się męczę xD
26 maj 00:02
Ania: Nie mozesz przyjac ze przekatna razem z ramieniem tworza kat prosty ; / nie ma bledu, powinno
wyjsc 18.
3 lis 18:57