przedstawiony jest wykres wielomianu stopnia 4. Podaj wzór tego wielomianu
XYZ:

Na rysunku przedstawiony jest wykres pewnego wielomianu stopnia czwartego. Podaj wzór tego
wielomianu, korzystając z danych podanych na rysunk
25 maj 23:24
Eta:
Widać ,że wykres W(x) odbija w x=1
to oznacza ,że x= 1 −−− jest pierwiastkiem dwukrotnym:
W(x) = ( x−1)
2( ax
2+bx+c)
W(0)= 19 to c= 19
W( −1)=32 i W(−2)= 27
W(−1)= (−1−1)
2( a(−1)
2+b(−1)+19)=32
W(−2)= (−2−1)
2(a(−2)
2+b(−2)+19)= 27
otrzymasz układ:
4a−2b=−16
a − b= −11
rozwiąż ten układ:
a= 3 b= 14 i c= 19
W(x) = ( x−1)
2( 3x
2+14x+19) =
3x4+8x3−6x2−24x +19
26 maj 00:25
agusia: f(x)= ax4+bx3+cx2+dx+e
f(1)=0
f(1)= a+b+c+d+e
a+b+c+d+e=0
f(0)=19
e=19
f(−1)=32
f(−1)=a−b+c−d+e
a−b+c−d+19=32
f(−2)=27
f(−2)=16a−8b+4c−2d+19
16a−8b+4c−2d+19=27
a+b+c+d=−19
e=19
a−b+c−d=13
16a−8b+4c−2d=8
26 maj 00:26