proszę o wyliczenie zad...
1) Dany jest ciąg : 3,6,12 S9=?
2) Ciąg geometryczny :
x=m+1
y=m+7
z=m+17
3) Suma ciągu arytmetyczna określona jest wzorem : Sn=n2+n
4) Ciąg geometryczny
a2=5
a5=8 oblicz A9
5) Rozwiąż zadania :
a) geometryczny 4+8+16+......256=x
b) arytmetyczny 3+7+11+.....79=x
6) Wstaw 3 liczby (tu w ogóle nie wiem o co chodzi
)
3,6,1
Proszę o rozwiązanie i najlepiej krok po kroku bo ja tych ciągów to nie ogarniam
| 6 | ||
q= | =2 | |
| 3 |
| 1−q9 | 1−512 | |||
S9=a1* | = 3* | =3*511=1533 | ||
| 1−q | 1−2 |
| 5 | ||
4) a2=a1*q ⇒ a1= | ||
| q |
| 8 | ||
a5=a1*q4 ⇒ q4= | ||
| a1 |
| 8 | ||||||||
q4= | ||||||||
|
| 8q | ||
q4= | ||
| 5 |
| 8 | ||
q3= | ||
| 5 |
| 2 | ||
q= | ||
| 3√5 |
| 5 | 2 | 128 | 128 | |||||
a9=a1*q8= a1*q8= | *q8=5*( | )7=5* | = | |||||
| q | 3√5 | 253√5 | 53√5 |