pomocy!!!!
milenka: Oblicz pole trójkąta prostokątnego w ktorym jeden z kątów ostrych jest dwukrotnie większy od
drugiego kata oraz: a) obwód tego trójkąta jest równy 6+2√3 b) różnica długości
przeciwprostokątnej i krótszej przyprostokątnej jest równa 3+√3
25 maj 17:12
Eta:

a) α +2α= 90
o => 3α=90
o =>
α=30o to
2α= 60o
ΔBAB
1 −−− jest równoboczny o boku dł. "c"
Ob= a+b+c =
12c +
12√3*c +c=
32c +
12√3*c
c( 3+
√3)= 2*(6+3
√3)
| | 1 | | 1 | | c2√3 | | 1 | | 16√3 | |
PΔABC= |
| PΔABB1 = |
| * |
| = |
| * |
|
|
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
PΔABC=
2√3 [j
2]
b) spróbuj rozwiązać sama
c− a= 3+
√3
i a=
12c
dokończ ...... wyznacz "c"
| | 1 | | c2√3 | |
i P= |
| * |
| = ....... |
| | 2 | | 4 | |
25 maj 17:47
milenka: za c trzeba podstawic 4?
25 maj 18:08
Eta:
nie! ( bo to już inne zad. przy innych danych)
tylko kąty ostre mają te same miary: 30
o i 60
o
c−a = 3+
√3 za a=
12c
c−
12c= 3+
√3
12c= 3+
√3
c= 2(3+
√3)
teraz policz pole:
| | 1 | | c2√3 | | 4(3+√3)2*√3 | |
P(ΔABC)= |
| * |
| = |
| =......... dokończ |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
25 maj 18:17