Dane są równania 4px^2-2x-p=0 i (k+2)x^2+(k+8)x-u{1}{2}. Dla jakich wartości par
POMOCY: Dane są równania 4px2−2x−p=0 i (k+2)x2+(k+8)x−12. Dla jakich wartości parametrów p i k
suma pierwiastków jednego równania jest równa iloczynowi pierwiastków drugiego równania?
25 maj 17:42
kalafiorowa:
| 2 | | −12 | | −p | | −k−8 | |
| = |
| ∨ |
| = |
| |
| 4p | | k+2 | | 4p | | k+2 | |
25 maj 17:48
POMOCY: A dlaczego tak?
25 maj 17:48
POMOCY: Innych założeń nie będzie?
25 maj 17:49
25 maj 17:49
POMOCY: Ale czy innych założeń nie będzie, które będą np. dotyczyć delty albo współczynnika a?
25 maj 17:51
POMOCY: A jak mam takie równanie rozwiązać?
25 maj 17:52
POMOCY: Jak mam to rozwiązać?
25 maj 18:41
POMOCY: Pomóżcie!
25 maj 18:52
lisek:
W obydwóch równania:
1. a≠0
2. Δ>0
3. Warunek, który zapisała kalafiorowa
25 maj 19:02
POMOCY: Ale w jaki sposób ten warunek rozwiązać? Chodzi mi też o założenia
25 maj 20:04
POMOCY: Mi bardzo dziwne liczby wychodzą, całkiem inne niż w odpowiedziach
25 maj 20:10