pomocy
milena:

Oblicz obwód trójkąta ABD jeśli pole trójkąta BCD jest równe 3
√3
ABD = 60
ADB= 90
DBC 30
25 maj 15:16
mila: wysokośc opuszczona z wierzchołka kąta prostego dzieli trójkat na dwa trójkaty podobne czyli
korzystamy z własności ,ze w trójkatach podobnych stosunek odpowiednich boków jest stały
25 maj 15:26
mila: Przepraszam musiałąm przerwać i nie tak to wyszło jak chciałam kąt ABD=kątowi.BCD kątDBC=BAD
Skorzystaj z funkcji trygonometrycznych
Pole=DC*DB/2=3√3
DC*DB=2*3√3
tgBCD=BD/DC=tg60=√3 z tego wyprowadz BD albo DC i podstaw do wzoru na pole
BD=√3*DC
P=DC*√3*DC/2=3√3
DC2=6*√3/√3
DC2=6
DC=√6
BD=p[3]*6
Dalej sinus60=BD/BC=√3/2 z tego wyznaczBC
DalejBC/AB= sin 30 =1/2 wyznacz AB Przepraszam ale już musze sie rozłączyć
25 maj 16:53
Kasia: Witam

mam to samo zadanie, jednakże muszę to rozwiązać nie znając funkcji trygonometrycznych

Proszę o pomoc
5 maj 21:19
pomoc: | | 1 | |
Oznaczamy AD = a i BD = a√3. Wtedy PBCD = |
| AD*BD |
| | 2 | |
| | 1 | |
czyli 3√3 = |
| *a*a√3 i wyznaczamy a = √6. Wtedy BD = √6*√3 = 3√2, |
| | 2 | |
a pozostałe boki trójkąta ABD wynoszą AB = 2*BD = 6
√2 AD = BD
√3 = 3*
√6.
Więc Obw.
ABD = 9
√2 + 3
√6.
5 maj 21:53