szakal: Liczby -2 i 1 sa pierwiastkami wielomianu W(x)= x4 + x3 - x2 + dx + e . Wyznacz wspolczynniki d i e
Dabek: w
:): Okreg podzielono na 3 łuki ,ktorych dlugosci maja sie do siebie jak 3:5:7. przez punkt podzialu poprowadzono styczne.Oblicz kąty trojkata, ktorej wierzcholkami sa punkty
kamila: Wykaż że jeżeli kwadraty trzech liczb dodatnich a, b i c tworzą ciąg arytmetyczny to również liczby: 1/b+c, 1/c+a, 1/a+b tworzą ciąg arytmetyczny.
koszka: http://foty.ifd.pl/sb.asp?w=520&p=7/images2009/20090223165652.JPG te drugie zadanie z rysunku
mikk.: Proszę o szybka pomoc. Bardzo pilne.!
marianna: Dobierz parametry a,b,c tak aby funkcja zadana wzorem: {cos(x)/ sgn(b2+x) , x<0
koszka: Pole sfery jest równe 100cm2. Ile wynosi pole największego przekroju tej kuli.
Reni: W urnie jest 5 kul białych i 4 czarne.Losujemy bez zwracania 2 kule. oblicz prawdopodbieństwo tego, że wśród wylosowanych kul przynajmniej jedna bedzie:
Krzyś: Krawędz podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 3 a krawędźie boczne mają długość 4. Oblicz :
Ancolina: witam. Mam takie zadanie: oblicz długość boków i pole trójkąta prostokątnego o obwodzie 120cm, wiedząc, że długości jego boków tworzą ciąg arytmetyczny. Narazie ze wzoru na
szakal: Sprawdź tożsamośc (1-tg2x)/(1+tg2x)=1-2sin2x
Antosz: Powierzchnia Polski wynosi 312,7 tyś. km2. Oblicz ile cm2 ma obszar Polski na mapie o skali 1 : 2 500 000.
Efka: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)=2x4+4x3+ax2+bx+2 przez dwumian x-1 wiedząc, że funkcja f(x)=ax2+bh+2 największą wartość przyjmuje dla x=3 i wartość ta jest równa
ewcioooo: Mam problem z tymi zadaniami: Rozwiąż równanie:
damikt: Witam serdecznie mam problem z 2 zadaniami a przygotowują sie do matury. Może ktoś mi pomóc. zad1. Dana jest funkcja y=3x-4. napisz wzór funkcji liniowej równoległej i
kamila: Dla jakich wartości parametru m równanie: log1/2 (x+3)-1=m ma pierwiastek większy od -2?
jutro sprawdzian;/;/: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez pkt. A (4, 3) równoległej do prostej spełniającej warunki: f(-3)=1 f(1)=-2
nalepek: troszkę się pogubiłem i mam problem z dwoma przykładami:
daamus: Znajdź równanie prostej przechodzącej prze A (4, 2) nachylonej do osi OX pod kątem α=30o
Dabek: tworząca stożka o długości 6 √6 jest nachylona do podstawy pod katem 45stopni.Oblisz objetosc stozka.
ruda: Witam potrzebuję pomocy w takim zadaniu Dany jest trójkąt prostokątny o bokach 3,4,5. Trójkąt obraca się wokół
koszka: Rozwinięcie powierzchni bocznej stożka to ok 3/4 koła o promienu 4cm. Ile wynosi pole powierzchni całkowitej tego stożka?
Spike: Dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
daamus: Dla jakiej wartośći parametru proste są: a) równoległe y=(3m-11)x+6; y=mx-4x+9
Agnieszka: witam mam problem z ekstremami funkcji... musze je wyliczyc przez badanie ciaglosci, rozniczkowalnosc warunki konieczne i
max: mam funkcje f(x) -|(x+1)2 -3| a mam otrzymac f(x) x3-x Translacji o wektor v [ 3, -1] proszę o pomoc
BarbarA: Napisz wzór funkcji bez użycia wartości bezwględnej. 1) y=2|x+1| - 4x
daamus: Zbadaj parzystość, nieparzystość funkcji: a) f(x)=x2+4x
łukasz: rozwiąż równanie :
Marcin: Ile wyrazów ciągu jest liczbami ujemnymi an= n2 - 7n - 30
x: jak obliczyć najmniejszą wart. funkcji 5-m/ [(m+1/2)2] ?
koszka: 1) Sredncia księżyca to ok 0,3 promienia ziemi. oblicz powierzchnię księżyca, wiedząc ze promień ziemi jest równy 6370km. wynik podaj w km 2.
....: oblicz pole i obwod trapezu prostakatnego o h=8cm,gdzie ramie krotsze podstawy ma 10 cm.
cezary: plissssssss pomóżcie
dar3k: Prosze o pomoc w zadaniu: Dla jakiego parametru m wielomian W(x) =(x-1)(x2+mx+1) ma trzy różne pierwiastki których
xyz: wiem że to nie forum do tego typu zadań, ale mam z nim problem i prosuiłbym kogoś o pomoc w jaki sposób postąpisz, udzielając pierwszej pomocy drwalowi z amputowanymi dwoma
RobertZ: Zbiór A jest dziedziną funkcji f(x)= √4x+1 Zbiór B= {X∈R; |x-3|<2} . Wyznacz zbiory:
Marcin: Ile kilogramów 10procentowego H2SO4 I ile kilogramów 20procentowego H2SO4 , nalezy zmieszac aby otrzymac 20 kg H2SO4 o stężeniu 16
Marcin: Funkcja f(x) KLAMRA = x2 + x - 6 , dla x < 1 KLAMRA = x2 - 4 , dla x ≥ 1
Pati :(: ej nic nie rozumiem z tego pomocy dla jakich wartości parametru "m" odwrotność sumy pierwiastków równania
nadinna: powierzchnia boczna walca nadinna: ) Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o bokach o długości
****dla_mózgów***: oblicz sinα+cosα wiedząc że sinα* cosα=0,25
nadinna: walec figury obrotowe nadinna: Rozważmy walec otrzymany w wyniku obrotu pewnego prostokata boku :
****dla_mózgów***: liczba przyjęc do szpitala n-tego dnia epidemi podaje w przybliżeniu wzór f(n)=10+30n-3n2 . Określ dziedzinę funkcji f(n) . którego dnia wypanie największa
ewcia: jak nazywa się ostrosłup mający 14 krawędzi?
Zbyszek vel AtrurDitu: O zdarzeniach A i B wiadomo,że P(B)=0,6 ; P(A U B')=0,9 ; P(A/B')=0,5. Oblicz P(A). Proszę
nadinna: Zad1 a) Przekrój osiowy walca jest kwadrat o boku a. Oblicz objetość i pole powierzchni tego
nadinna: Walec o wysokości 5 cm i promieniu podstawy 5cm przecieto płaszczyzną prostopadłą do podstawy i odległą od środka podstawy o 3 cm . Jakie jest pole otrzymanego przekroju?
nadinna: ) Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o bokach o długości 10cm i 50 cm . Pod jakim kątem przekątna przekroju osiowego jest nachylona do podstawy walca?
nadinna: Przekrój osiowy walca jest prostokątem o wymiarach 3*5. Jaka jest objętość i pole powierzchni tego walca?
nadinna: Rozważmy walec otrzymany w wyniku obrotu pewnego prostokata boku : 1) krótszego boku
Olka31: Ile litrów wody zmieści się w akwarium które ma kształt prostopadłościanu o wymiarach 6dm na 30cm i na 45 cm?
PN: Wiem, że wstyd wylatywać z takim zadaniem, no ale cóż <wstydnis>
ewa: Oblicz Pc i V graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego przekątna o dł. 20cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
Izka: Rozwiąż równania a) 3+(3x-2)2=1-(x-2)(x+2)
Olka: W ciągu arytmetycznym a4=5 a10=29 a) oblicz a1 i r
ennnnneeee:): W prostokącie połączono środki sąsiednich boków. Powstał w ten sposób romb, który ma obwód równy 40cm i pole równe 96cm2 Oblicz długośc boków prostokąta.
Anula: Dany jest zbiór S={1, 2, 3, …, n}. Ze zbioru wszystkich podzbiorów wybieramy losowo ze zwracaniem dwa zbiory. Jakie jest prawdopodobieństwo, że oba wylosowane zbiory są
Anula: Wyznacz długość najkrótszego odcinka, którego końce należą do prostych skośnych wyznaczonych przez przekątne sąsiednich ścian sześcianu o krawędzi długości 1.
ennnnneeee:): Powierzchnia prostokątnej działki wynosi 1280m2.Wymiary tej działki różnią się o 8m.Jaka jest długośc ogrodzenia tej działki? proszę o pomoc:(
oKo: Trzaskam właśnie zadania z matematyki i mam problem z jednym zadaniem w zasadzie. Brzmi tak: