F. Trygonometryczna (okres podstawowy)
nalepek: troszkę się pogubiłem i mam problem z dwoma przykładami:
wyznacz okres podstawowy
f(x)=2tg(3x+1)
f(x)=cos(x/2-π)
23 lut 20:04
Basia: rozwiązuję
24 lut 18:45
Basia:
f(x+t) = f(x)
czyli
2tg[3(x+t)+1] = 2tg(3x+1) /:2
tg(3x+1+3t) = tg(3x+1)
okresem podstawowym tangensa jest π czyli
3t = π
t = π/3
----------------
cos[(x+t)/2 - π] = cos(x/2 - π)
cos(x/2 - π + t/2) = cos(x/2 - π)
okresem podstawowym cosinusa jest 2π czyli
t/2 = 2π
t = 4π
--------------
24 lut 18:49