najmniejsza wartosc funkcji
x: jak obliczyć najmniejszą wart. funkcji 5-m/ [(m+1/2)2] ?
23 lut 17:58
Bogdan:
Czy w liczniku jest (5 - m) czy tylko m ?
23 lut 18:04
x: (5 - m)
23 lut 18:40
Bogdan:
Spróbuj wyznaczyć granice i pochodną tej funkcji, potem jej ekstremum.
Założenie: m ≠ -1/2.
Granice przy m→(-∞) i przy m→(+∞) są równe 0. (istnieje asymptota pozioma y = 0)
Granice przy m→(-1/2) z lewej i z prawej strony są +∞.
(istnieje asymptota pionowa jednostronna m = -1/2.
5 - m
f(m) = ---------------
(m + 1/2)2
m - 21/2
f'(m) = -----------------
(m + 1/2)3
f'(m) = 0 dla m = 21/2 oraz dla m = 21/2 pochodna zmienia znak z minus na plus,
więc funkcja ma minimum dla m = 21/2
Obliczamy f(21/2) = -1/22, to jest najmniejsza wartość tej funkcji.
23 lut 19:02
x: dziękuję pieknie, zaraz przeanalizuję
23 lut 19:04