Znajdź równanie prostej przechodzącej przez pkt. A (4, 3)
jutro sprawdzian;/;/: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez pkt. A (4, 3) równoległej do prostej
spełniającej warunki: f(-3)=1 f(1)=-2
23 lut 20:13
jutro sprawdzian;/;/: Proszę o pomoc.... słyszałem, że forum bardzo mądre
23 lut 20:24
Eta:
W/g warunków mamy : B(-3, 1) C( 1, -2)
prosta BC ; y= ax +b
dla x = - 3 y = 1 i dla x = 1 y = -2
to
BC: -3a +b = 1
a +b = - 2 /*( -1)
-3a +b = 1
- a - b = 2
-----------------
- 4a = 3 to a = - 3/4
więc prosta równoległa też ma współczynnik a = - 3/4
równanie tej prostej to:
y - 3 = (- 3/4 ) *( x - 4)
y =( - 3/4)*x + 3 +3
y = ( - 3/4)*x +6
23 lut 20:27
Eta: Dobrze słyszałeś
23 lut 20:28
jutro sprawdzian;/;/: Noo widze
23 lut 20:29
Mickej: no ja nie wiem jak tam Forum bo ze mną to ono nie gada jakieś takie mało rozmowne

a co do prostej to równanie ogólne y=ax+b
f(-3)=1 f(1)=-2
to oznacza ze funkcja dla x=-3 osiąga wartość 1 a dla x=1 -2
więc
1=-3a+b
-2=a+b z tego układu równań wyznaczasz sobie a proste są równoległe tylko wtedy gdy
współczynniki kierunkowe czyli nasze a są równe więc w drugiej prostej będzie takie samo
więc będziesz miał taki układ równań
a= to co ci wyjdzie
3=4a+b to drugie rownanie bo przechodzi przez punkt A(4,3) wyznaczasz sobie a i b i
masz równanie prostej
23 lut 20:30
jutro sprawdzian;/;/: aa jeszcze takie zadanko: Dla jakiej wartości parametru prosta przechodząca przez pkt. A
(1,1) B(3, 2) nachylona do osi OX pod kątem α=45
23 lut 20:32
Mickej: jeżeli ma być nachylona do osi OX to znaczy że a=tg45=1
23 lut 20:34
jutro sprawdzian;/;/: A mógłby mi to ktoś rozwiązać od A do Z... bo jestm kompletnie otumaniony... prosze
23 lut 20:41