figury obrotowe walec
nadinna: Zad1
a) Przekrój osiowy walca jest kwadrat o boku a. Oblicz objetość i pole powierzchni tego
walca .
b) Powierzchnia boczna tego walca , po rozwinięciu jest kwadratem o boku a . Jakie jest
pole przekroju osiowego tego walca
23 lut 14:56
Eta:
zad1/ jeżeli przekrój osiowy jest kwadratem o boku "a"
to proste ,ze r= a/2 h = a
podstaw do wzorów i policz: wynik bedzie zalezny od "a"
2/ powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest prostokatem
o wymiarach: 2πr i a
więc ;2πr = a to r =2π/a
Przekrój osiowy jest prostokątem o wymiarach
2r i a
to pole P= 2r *a =2* 2π/a * a = 4π [j2]
23 lut 15:03
nadinna: w b) wyszło mi tak
H= a
2πr=a
pole przekroju osiowego :
P= 2r*H = a*a=a2
π π
23 lut 16:01