Pc i V graniastosłupa prawidłowego czworokątnego
ewa: Oblicz Pc i V graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego przekątna o dł. 20cm
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
23 lut 13:26
Eta:
dp --- przekatna podstawy
dp= a√2 ( dług. przekatnej kwadratu o boku "a"
dg --- przekatna główna prostopadłościanu
dg= 20 cm
z funkcji tryg. cos60o = dp/dg cos60o= 1/2
dp= (1/2)*dg dp=10 cm
to a√2 = 10 to a = 10/√2 = 5√2
z tg60o = H/dg tg60o= √3
H= 20*√3 cm
to: V= a2 *H V= 50* 20√3 = 1000√3 cm3
Pc = 2a2 +4a*H Pc = 2*50 + 4*5√2 *20√3
Pc = 100 +400√6 = 100(1 +4√6 ) cm2
23 lut 14:28