Pole sfery jest równe 100cm2. Ile wynosi pole największego przekroju tej kuli.
koszka: Pole sfery jest równe 100cm2. Ile wynosi pole największego przekroju tej kuli.
23 lut 21:23
Eta:
Sfera to powierzchnia kuli>
największym przekrojem jest koło wielkie kuli
o promieniu R -- tej kuli
więc: Pkuli = 4πR2 4πR2 = 100
to Pkoła = (1/4) *Pkuli
czyli Pkoła = 25 cm2
wyjaśnienie dodatkowe:
to R2 = 25/π
to Pkoła = πR2
czyli Pkoła = (25/π) *π = 25 cm2
czyli cztery razy mniejsze od powierzchni tej kuli
23 lut 22:04