parametr
dar3k: Prosze o pomoc w zadaniu:
Dla jakiego parametru m wielomian W(x) =(x-1)(x2+mx+1) ma trzy różne pierwiastki których
suma jest większa od1.
23 lut 17:14
dar3k: pomożecie?
23 lut 19:06
Mickej: ok rozwiązuje albo przynajmniej napisze jak
23 lut 19:09
dar3k: ok możesz napisać chociaż jak to zrobić, może se poradze
23 lut 19:15
Mickej: w(x) ma 3 rożne pierwiastki wtedy gdy Δw drugim nawiasie większa od 0 bo to muszą być 3
rożne pierwiastki a z pierwszego nawiasu mamy juz x=1 więc musisz zrobić tak
x2+mx+1=0
odpowiednie założenia
1. Δ>0 na 2 rożne pierwiastki
a co do tej sumy to chyba tych 2 pierwiastków a nie 3 ale to i tak nie ma różnicy suma
pierwiastków z nawiasu x1+x2=-b\a wzory Viet'a
więc ewentualnie 3 pierwiastków to tak
1-b\a>1
a jeszcze trzeba sprawdzić dla jakiego parametru m miejscem 0 w nawiasie jest 1 czyli
podstawiasz do nawiasu pod x 1 i sprawdzasz czy m nie należy do przedziału który ci
wyjdzie jesli tak to wykreślasz
23 lut 19:16
Mickej: jesli cos jest niejasne to pisz
23 lut 19:17